Evenimentul Zilei > Social > Un NOU atac la proiectul de ACHIZIȚIE al ELCEN
Un NOU atac la proiectul de ACHIZIȚIE al ELCEN

Un NOU atac la proiectul de ACHIZIȚIE al ELCEN

PNL București prin președintele Cristian Bușoi, atacă din nou proiectul de achiziție al acțiunilor ELCEN de către primăria capitalei.

Cristian Bușoi anunță în comunicat că achiziția ELCEN este încă un exemplu de acțiune haotică. fără un plan de investiții în sistemul de termoficare totul rămâne la stadiul de vorbe frumoase.

Redăm întreg comunicatul transmis presei de PNL București: „Fără o gândire clară privind investiția în sistemul de termoficare, achiziționarea ELCEN de către Primărie este un pas înainte spre nicăieri, iar strategia energetică a Bucureștiului este un document super-vag: fără direcție, fără bugetare clară pe etape și fără calendar de implementare.

Achiziționarea ELCEN nu este, așa cum o prezintă dna Primar Firea, o soluție magică, ce trebuie povestită la TV, ca să rezolve problema infrastructurii de transport învechite și a pierderilor enorme. Achiziționarea ELCEN este un proces birocratic, costisitor și este puțin probabil ca oamenii din Ministerul Energiei și din Guvern să-și pună semnătura pe vânzarea unei companii subevaluate.

Cât plătește primăria pe ELCEN, 716 milioane lei, reprezintă 25% din valoarea companiei conform auditului făcut de Deloitte. Conform Raportului de audit Deloitte al situației financiare anuale pe 2016, ELCEN are active în valoare de 2,8 miliarde lei. În plus, necesarul de investiții estimat în următorii patru ani pentru ELCEN este de 890 de milioane de euro — o sumă uriașă doar pentru investiții în capacități de producție de energie termică și o responsabilitate enormă, dacă ne raportăm la bugetul Primăriei.

În ceea ce privește strategia energetică, documentul este o colecție de bune intenții care nu spune nimic clar. Strategia nu indică un plan concret de acțiuni, nici un calendar de implementare și nici costurile pe fiecare etapă, ci doar se joacă cu miliardele de euro. Documentul PMB indică un buget de 4 miliarde pentru sistemul de termoficare, adică bugetul Primăriei pe următorii 4 ani; ceva care seamănă foarte bine cu promisiunea din Legea Salarizării, cu creșterea salariilor în 2022, după ce PSD nu va mai fi la guvernare.

PNL a anunțat clar că cea mai eficientă pentru sistemul de termoficare este funcționarea în sistem integrat RADET — Elcen și susține orice soluție realistă pentru rezolvarea problemelor sistemului de termoficare. Bucureștenii trebuie să înțeleagă că așa cum s-au scurs miliarde în pământ prin conductele învechite, la fel se vor scurge și de acum înainte. Fără un plan clar și etapizat de investiții în sistemul de termoficare, totul va rămâne la stadiu de vorbe frumoase.”