„În locul USR PLUS mi-aş face griji. Mă aşteptam ca după ultima mea postare, de o brutalitate pe măsura prostiei programului lor pe educaţie, să pierd la greu „fani". Ei bine, nu. Ritmul de creştere al numărului de fani e cel mai mare din ultimele 3 luni. Asta îmi spune că creşterea USR bazată pe „orice e mai bun ca PSD" a atins un platou. De acum trebuie să livreze chestii deştepte. Ceea ce nu au făcut deloc până acum, au venit doar cu avioane şi în economie şi în educaţie”, a scris pe Facebook, marți, Daniel Funeriu.

Într-o postare anterioară, Daniel Funeriu a criticat violent mai multe dintre afirmațiile sau acțiunile Alianței 2020. Printre acestea se numără acuzațiile USR PLUS de politizare a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), propunerea de desființare a inspectoratelor școalare pe motiv de politizare sau facilitățile pentru școlile private.

„Nu mai vorbesc de hipstereala cu „gândirea critică": dragilor, se vede pe voi că v-a ales domnul dintre cei care au în cap doar gândire critică de când se hrăneau cu lapte de la mămica (şi noh, se pretează azi, că e Dragnea la putere), dar puțin bun simț sau creşterea unui copil, doi, v-ar fi învățat că înainte să critici trebuie să cam ai idee (adică să ştii, învățând) despre cum stau lucrurile pe lumea asta. Acum noh, sigur se vor găsi nişte entuziaşti excepționali de la voi care, mărinimos, mă vor invita să argumentez sau să dezbat cu ei pe marginea deşeului produs, dar vă răspund de pe-acum: nu discut cu ciudați dezaxați. Pentru această propunere nu meritați niciun vot de la vreun român cu copii pentru că e pericol public ce ați însăilat voi acolo”, a completat Funeriu.

Daniel Funeriu a ocupat funcția de ministru al Educației din decembrie 2009 până în februarie 2012 în al doilea guvern Boc.