Evenimentul Zilei > Justitie > Atac dur la pensiile magistraților. CCR nu se poate pronunța în această chestiune
Atac dur la pensiile magistraților. CCR nu se poate pronunța în această chestiune

Atac dur la pensiile magistraților. CCR nu se poate pronunța în această chestiune

Opinia a fost formulată de Valerius Ciucă, care este profesor universitar la Facultatea de Drept din Iași, și judecător al Tribunalului Uniunii Europene, în perioada 2007-2010.

Potrivit profesorului Ciucă, pensiile magistraților ar trebui să se calculeze în funcție de principiul contributivității, și nu trebuie gândite într-un regim special. “O mare eroare… Judecătorii, cumpene ale justiției, sunt primii chemați la ponderarea acțiunilor publice. Când, în spațiul public, li se discută statutul, ei trebuie să asculte și să mediteze. A fi judecător este o onoare (honorar gratuit). Nu-i o „funcție”. Este o misiune socială, nu o „meserie”. Tronul judecății este un „altar”, nu un „loc de muncă. Desigur, toate societățile și, mai ales, cele europene, foarte atașate de valoarea echității, a justiției binecuvântate, le recunosc judecătorilor un statut special. Acest statut nu contrazice principiile generale ale dreptului european. In privința pensiilor, principiul contributivității nu este ignorat. Dimpotrivă. Salariul judecătorului fiind in mod natural mare, contribuția sa la fondul de pensii va fi mare. Pe cale de consecință, pensia va fi o consecință, nu o favoare…”, scrie fostul judecător european.

În chestiunea litigiului pensiilor speciale, care a fost dus de Înalta Curte de Casație și Justiție, la Curtea Constituțională a României, care ar trebui să se pronunțe pe constituționalitatea legii votate de Parlamentul României, prin care au fost eliminate pensiile speciale, profesorul Valerius Ciucă susține că judecătorii constituționali nu pot să se pronunțe pe acest subiect. ”CCR stie că nemo judex in propria causa (nimeni nu trebuie să fie judecător în propria cauză – n.n.)… Nu are abilitatea a se pronunțța aici. Probabil, justiția europeană va avea un ultim cuvânt aici. De dorit este, însa, ca înțelepciunea locală sa triumfe. Românii nu acceptă privilegii și scheme de exploatare a „slabiciunilor legii”. Ca atare, judecătorii ar trebui sa fie primii susținători ai unui sistem non-privilegiant (Privilegia odiosa sum, nu-i așa?)…”, a explicat Valerius Ciucă, de ce judecătorii de la CCR nu pot judeca această cauză, și asta pentru că ei sunt se află printre beneficiarii acestor pensii speciale.

Profesorul de drept are și două post scriptum-uri la postarea sau de pe facevook. Primul spune se referă la statulul profesiei de judecător. ”Respectarea principiului contributivității ar înlătura situații aberante precum cele recenzate recent: asimilarea unor categorii profesionale judecătorilor; migrația profesională spontană (cazul avocatei ce-a devenit judecător cu o lună înainte de pensionare este cel mai legendat); pensionarea la vârste „juvenile”; exercitarea profesiei de avocat sau de consilier juridic in calitate de „magistrat” pensionar; susținerea de acțiuni publice ca „avocat” sau „politician” in fața colegilor „judecători ” (fapt extrem de grav de corupție morală inadmisibilă, indexată de dreptul european… etc.)”.

Al doilea post scriptum se referă la viața de după pensie care este independentă de statul social avut anterior. ”Pensia, precum toate conditiile private ale existentei, este independenta de statutul social. Ești judecator european si vrei să locuiești in bungalow. E dreptul tău. Vrei să protejezi planeta circuland cu Ford Ka. E dreptul tău. Vrei să fii atlet velociped. Esti binevenit”, scrie pe contul său de Facebook, Valerius M. Ciucă.