Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți,  că România se confruntă din ce în ce mai mult cu fenomenul fake news, făcând referire la Liviu Dragnea, care a venit, luni, cu două valize în Parlament, una cu „gogoși de la Rise Project” iar în cea de-a doua erau mai multe „dosare despre Klaus Iohannis”. Președintele l-a numit pe Dragnea „infractor, care s-a cocoţat în fruntea statului”.

 

Grapini a declarat, pentru Evenimentul zilei, că Rezoluția cu privire la România este în lucru, în Parlamentul European, iar reacția lui Iohannis poate o poate afecta. „Chiar se lucrează la textul Rezoluției și nu face bine declarația total deplasată a președintelui. Eu mă tem foarte tare de această declarație pentru că se lucrează la draft-ul de rezoluție. Noi mâine avem în Comisia LIBE exact dezbaterea Statul de drept, Rezoluție privind România. Săptămâna viitoare la Strasbourg unul din punctele de pe ordinea de zi va fi Rezoluția pentru România, ori în momentul în care a apărut acest mesaj extrem de radical, de dur din partea președintelui, mă tem că rezoluția va fi și ea la fel de dură”, a spus europarlamentarul.

 

 

Europarlamentarul Maria Grapini a reacționat la vorbele lui Iohannis și a susținut că președintele a greșit când l-a numit „infractor”. „Este o greșeală majoră pentru orice președinte de stat pentru că a spune infractor unei persoane legat de care trebuie întâi să dovedească justiția că este infractor mie mi se pare, lăsând la o parte limbajul, din punct de vedere al posturii de președinte că nu poți cataloga în acest fel nicio persoană, indiferent că îți place sau nu îți place, până nu se dovedește în justiție că este așa”, a declarat europarlamentarul.

La începutul lunii octombrie a avut loc o primă dezbatere, cu premierul Viorica Dăncilă, în ceea ce privește statul de drept din România, în Parlamentul European. Până la finalul lunii noiembrie de așteaptă propuneri de rezoluție din partea eurodeputaților, apoi se va dezbate iar în plen situația din România.