Un atac cu rachete a avut drept ţintă, sâmbătă seara, o bază aeriană din Irak în care sunt prezente trupe ale coaliţiei conduse de SUA, au anunţat forţe de securitate irakiene şi un oficial al coaliţiei, informează Agerpres.

Rachetele lansate din nordul Bagdadului nu au produse pagube bazei Taji, situată tot în nordul capitalei, conform informaţiilor furnizate de forţele irakiene.

Un oficial al coaliţiei militare a spus că proiectilele au căzut în afara zonei în care se află trupele coaliţiei.

Acesta este al treilea atac într-o săptămână în care sunt vizaţi soldaţi sau diplomaţi americani.

Luni, două rachete au lovit aeroportul din Bagdad, iar miercuri o altă rachetă a lovit ambasada SUA situată în Zona Verde ultra-securizată din Bagdad.

Din octombrie 2019, aproximativ 30 de atacuri au vizat soldaţi sau diplomaţi americani în Irak. În ultimele luni, atacurile s-au mai rărit.

Ca şi în cazul atacului de sâmbătă asupra bazei Taji, niciunul din atacurile împotriva intereselor americane nu a fost revendicat. Administraţia americană acuză însă facţiunile armate pro-iraniene ca fiind responsabile de aceste atacuri.

SUA au anunţat joi că îşi vor reduce prezenţa militară în Irak, la şase luni de la moartea generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său irakian, ucişi la Bagdad în ianuarie, într-un raid comandat de preşedintele american Donald Trump.

Peste 30 de atacuri  au vizat soldaţi şi diplomaţi americani

Pe 9 iunie, o rachetă s-a abătut în incinta aeroportului internaţional din Bagdad, unde sunt desfăşuraţi soldaţi irakieni şi americani. Peste 30 de atacuri au vizat, din octombrie 2019, soldaţi sau diplomaţi americani în Irak. Atacurile cu rachete au devenit însă tot mai rare în ultimele luni.

Aeroportul internaţional din Bagdad este în continuare închis din cauza măsurilor de izolare impuse pentru a evita răspândirea pandemiei de COVID-19. Niciunul din tirurile de rachete împotriva intereselor americane nu a fost revendicat, dar Washingtonul acuză facţiunile armate irakiene pro-Iran că sunt responsabile pentru acestea.

La sfârşitul anului 2019, tiruri de rachetă care au ucis un american au degenerat şi au condus la asasinarea de către Washington în ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său la Bagdad, precum şi la tiruri de rachete iraniene asupra unei baze adăpostind americani în Irak.