Evenimentul Zilei > International > Atac chimic în Siria. Adevărul ȘOCANT rezultat din PRIMELE analize
Atac chimic în Siria. Adevărul ȘOCANT rezultat din PRIMELE analize

Atac chimic în Siria. Adevărul ȘOCANT rezultat din PRIMELE analize

Primele analize efectuate în cazul victimelor unui presupus atac chimic în Siria sugerează faptul că victimele au fost expuse la gaz sarin, un agent neorotoxic foarte puternic, informează Ministerul de Sănătate turc.

"Rezultatele primelor analize efectuate, pornind de la elemente prelevate de la pacienți, lasă să se creadă că ei au fost expuși la un agent chimic (sarin)", a indicat ministerul într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Cel puțin 86 de persoane, inclusiv 30 de copii, au fost uciși în cursul unui raid întreprins marți împotriva micului oraș Khan Cheikhoun, din provincia siriană Idlib (nord-vest), aflată sub controlul rebelilor. 31 de persoane rănite în acest atac sunt spitalizate în Turcia, majoritatea în Hatay, provincie turcă de la frontiera cu Siria. Trei pacienți care primeau îngrijiri în Turcia au murit, a precizat ministerul.

Corpurile celor trei decedați au fost supuse autopsiei în cursul nopții de miercuri spre joi în Adana (sudul Turciei), în prezența unor reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a indicat Ministerul turc al Sănătății, citat de Agerpres. 

Natura substanțelor chimice nu a fost oficial identificată de către experți, dar, înainte de Turcia, organizația neguvernamentală Medici fără Frontiere (MSF) vorbea deja de "un agent neurotoxic de tip gaz sarin", pe baza constatărilor echipei sale la un spital unde sunt îngrijiți răniți. Medicii care au oferit primele îngrijiri după atac au constatat simptomele unui nor chimic: pupile dilatate, convulsii, spumă la gură.

OMS preciza înainte de autopsie că unele victime prezentau simptome ce indică o expunere la o categorie de produse chimice ''care conțin agenți neurotoxici".