Trecerea asteroidului va fi transmisă în direct pe site-ul Slooh care conectează telescoapele la internet de la un observator din Insulele Canare, relatează Agerpres.

Mărimea, compoziţia şi orbita acestui asteroid l-au făcut să câştige un loc pe lista scurtă a asteroizilor care ar putea reprezenta o bună destinaţie pentru misiuni miniere robotizate în viitorul apropiat, precizează experţii de la Slooh. Platina este un metal preţios rar găsit pe Pământ şi foarte profitabil.

"Ceea ce face acest asteroid neobişnuit este cantitatea mare de platină care se crede că există în corpul acestuia. Poate că aceasta ar putea fi exploatată într-o zi, nu prea departe în viitor", a declarat astronomul Bob Berman, de la Slooh, care transmite evenimente astronomice.

Primele imagini ale acestui asteroid numit 2011 UW-158 au fost obţinute de Observatorul Arecibo de pe coasta de nord a insulei Puerto Rico marţi, 14 iulie, când asteroidul a trecut la 6,9 milioane de kilometri de Terra, echivalând cu de nouă ori distanţa până la Lună, relatează EFE.

Cercetătorii de la Observatorul din Puerto Rico, asteroidul are o formă ciudată, ca o nucă fără coajă, cu un diametru de 300 până la 600 de metri. Ei au stabilit, de asemenea, că asteroidul se roteşte o dată la fiecare 37 minute.

Acest asteroid nu va mai ajunge atât de aproape de Pământ până în anul 2108 şi nu este considerat un pericol pentru planeta noastră, a declarat dr Patrick Taylor, de la Observatorul Arecibo.