Editura Evenimentul si Capital

Ioan Aurel Pop este noul președinte al Academiei Române

Autor: | | 4 Comentarii | 4789 Vizualizari

Bogdan Simionescu (în prezent vicepreședinte al forului), istoricul Ioan Aurel Pop (foto) şi Victor Voicu (actual secretar general) au candidat astăzi pentru preşedinţia Academiei Române.

Pop a fost ales de Adunarea Generală a Academiei Române, cu 86 de voturi. Contracandidatul său din al doilea tur - Victor Voicu - a obţinut 56 de voturi. În urma primului tur, Bogdan Simionescu şi Ioan Aurel Pop au intrat la balotaj în cursa pentru alegerea noului preşedinte al Academiei Române. Cei doi au obţinut câte 50 de voturi, iar Victor Voicu 51. La balotaj, Ioan Aurel Pop a obţinut 74 de voturi, iar Bogdan Simionescu 70. Au fost exprimate 148 de voturi, 4 fiind anulate.

Știrea inițială

Cristian Hera, care deţine interimar preşedinţia Academiei Române, a precizat ieri, pentru Agerpres, că, deşi a fost propus, nu va candida din motive de sănătate. „E un eveniment care se referă la viaţa normală a Academiei Române - alegeri, o dată la patru ani. Ce pot să vă spun este că nădăjduiesc să câştige instituţia. Ne gândim la binele instituţiei, la reprezentarea ei onorabilă şi demnă şi în ţară şi peste hotare, la reluarea de către Academie a rolului pe care l-a jucat de-a lungul acestei istorii când s-au înfăptuit împliniri deosebite, ca aceea de la 1918 şi altele”, a declarat IoanAurel Pop, pentru Agerpres.

Alegerile pentru preşedinte se vor desfăşura astăzi, în Adunarea Generală, conform Statutului Academiei, care prevede că scrutinul are loc din patru în patru ani, în prima săptămână a lunii aprilie. Candidaţii vor avea la dispoziţie 10 minute pentru a-şi expune planul managerial în faţa Adunării Generale.

Conform Statului Academiei Române, Adunarea Generală este constituită dacă se asigură cvorumul de jumătate plus unul dintre membrii activi - titulari, corespondenţi şi de onoare. În prezent, Academia Română are 202 de membri activi. Preşedintele este ales fie cu două treimi din voturi în primul tur de scrutin, fie prin majoritate simplă în al doilea. Preşedintele ales îşi preia funcţia după 15 zile de la data alegerii. Pe data de 20 aprilie vor avea loc alegerile pentru funcţiile de vicepreşedinţi (patru) şi de secretar general.

Pagina 1 din 1
Tag-uri: academia, romanaStirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI