Potrivit spuselor sale, în perioada următoare ne așteaptă o secetă de lungă durată. Elena Mateescu a precizat că urmează o perioadă cu temperature foarte ridicate, peste media normală pentru această perioadă.

„Săptămâna 11-18 mai aduce temperaturi mai ridicate, nu în ultimul rând și săptămâna 18-25 mai aduce temperaturi mai ridicate decât ar fi normal pentru perioada din calendar și această tendință spre deficit a cantităților de precipitații se menține”, a spus Elena Mateescu.

Potrivit spuselor sale, după o toamnă și o iarnă călduroase și secetoase, primele două luni de primăvară au fost, de asemenea, lipsite d eprecipitații, motiv pentru care putem vorbi despre o secetă extremă.

„În acest moment putem vorbi de o toamnă 2019 secetoasă, o iarnă la fel de secetoasă și deosebit de caldă. Primele 2 luni din primăvara acestui an deosebit de calde și secetoase. Un aprilie 2020, cel mai secetos din istoria măsurătorilor meteorologice. De altfel, la acest moment, vorbim de secetă extremă”, a declarat  șeful ANM.

Potrivit spuselor sale, informațiile momentului arată că și luna mai va fi lipsită de precipitații și astfel putem vorbi despre o secetă de lungă durată.

„De asemenea, în continuare putem vorbi despre deficite de precipitații în întreaga lună mai, deoarece, după cum arată informațiile la acest moment, indică precipitații deficitare în aceleași zone în care seceta pedologică este de lungă durată”, a adăugat meteorologul, la Antena 3.