Evenimentul Zilei > Actualitate > Asta le întrece pe toate. Activiștii cer scoaterea unei scene din Alba ca Zăpada: „Sărut fără consimțământ”
Asta le întrece pe toate. Activiștii cer scoaterea unei scene din Alba ca Zăpada: „Sărut fără consimțământ”

Asta le întrece pe toate. Activiștii cer scoaterea unei scene din Alba ca Zăpada: „Sărut fără consimțământ”

În numele corectitudinii politice, povestea trebuie schimbată deoarece prințul este acuzat că o sărută pe Alba ca Zăpada fără permisiunea ei. 
Povestea Alba ca Zăpada de la Disneyland a devenit cea mai recentă țintă a activiștilor deoarece prezintă acel sărut iconic al prințului Charming ca pe un abuz. O sărută în timp ce ea doarme și o face „fără consimțământul ei”.

Într-o nouă recenzie se spune că trebuie „regândit” clasicul desen animat din 1938 pentru a evita să se termine cu iconicul „sărut adevărat al iubirii” care a trezit-o pe Albă ca Zăpada.

Este vorba de recenzorii de la SFGate, Katie Dowd și Julie Tremaine, care au atacat „sărutul pe care i-l dă fără consimțământul ei, în timp ce ea doarme. Asta însemnând, în opinia lor, că nu poate fi vorba de o iubire adevărată dacă o singură persoană știe de sărut”.

Totul s-a declanșat după nefericita vizită la Disneyland Park din Anaheim, California, redeschis vineri, 30 aprilie, după 400 de zile de suspendare a activității, din cauza crizei de sănătate, a celor doi jurnaliști care s-au împiedicat de scena „marelui final”, numită  True love’s kiss „Sărutul dragostei adevărate”.

„Sărutul este „non-consensual”

Aşa cum ştim cu toţii, crezând-o pe prințesă moartă, prințul, care se gândește să-i dea un sărut de rămas bun, sparge vraja care a ținut-o adormită. Dar scena îi intrigă pe jurnaliștii de la SF Gate: „Un sărut pe care i-l oferă fără ca ea să-și fi dat consimțământul, în timp ce ea doarme nu poate fi iubire adevărată dacă doar unul dintre cei doi știe ce se întâmplă”.

„Nu suntem cu toții de acord în privința consimțământului, că este o problemă majoră în filmele Disney? Copiii ar trebui învățați că sărutul, atunci când nu s-a stabilit că ambele părți sunt dispuse să-l accepte, nu poate avea loc”, spun cei doi critici. Este greu de înțeles de ce Disneyland, în 2021, alege să adauge o etapă cu idei atât de înapoiate despre ceea ce un bărbat are voie să facă unei femei”.

„Activiştii”, criticați se social media

Şi pentru a se alinia corectitudinii politice, jurnaliştii cer să se modifice sfârșitul poveștii: „De ce să nu ne imaginăm un alt sfârsit?”. Dar oamenii nu rămân indiferenţi la acest nou scandal cu privire la povestea iconică.

Prințul fermecător și Albă ca Zăpada sunt apărați  pe rețelele de socializare: „Albă ca Zăpada ar putea fi anulată pentru acel sărut stupid?”.„Acest activism este jalnic”. „Cel mai rău lucru care i s-a întâmplat acestei țări, și-a pierdut mințile”, scrie cineva.

Kristen Bell are o problemă cu Albă ca Zăpada

Vedeta Disney, Kristen Bell – care a jucat-o pe Anna în „Frozen” –  a declarat pentru revista Parents că a avut o discuție serioasă cu copiii ei despre „Alba ca Zăpada”. „Nu crezi că este ciudat că prințul o sărută pe Alba ca Zăpada fără permisiunea ei? Pentru că nu poți săruta pe cineva dacă doarme!”, spunea ea pentru revista People în 2018.

„Este adevărat că această scenă de final, cu lumini scânteietoare și efecte speciale spectaculoase, este produsă extraordinar”, recunosc cei doi critici la sfârșitul articolului lor. „Cu condiția să o priviți ca pe un basm și nu ca pe o lecție de viață”, vor ei să clarifice.

Savanții și activiștii au susținut argumente similare cu privire la scena sărutului din Alba ca Zăpada:

Kazue Muta, profesor de sociologie la Universitatea Osaka din Japonia, a scris pe Twitter că poveștile precum Alba ca Zăpada  merg până la promovarea violenței sexuale.

Reprezentanții  Disneyland nu a răspuns la cererea de comentarii a EW.