Evenimentul Zilei > International > Asistăm la una dintre cele mai grave crize diplomatice dintre doi şefi de state. Scriitorul Coelho îşi cere iertare
Asistăm la una dintre cele mai grave crize diplomatice dintre doi şefi de state. Scriitorul Coelho îşi cere iertare

Asistăm la una dintre cele mai grave crize diplomatice dintre doi şefi de state. Scriitorul Coelho îşi cere iertare

Insultele lui Bolsonaro au stârnit furie în rândul brazilienilor care se detaşează de preşedintele lor. Inclusiv scriitorul Paulo Coelho cere scuze Franței după mesajele jignitoare ale șefului statului brazilian la adresa lui Brigitte Macron.

Scriitorul brazilian Paulo Coelho a prezentat scuze publice Franței: „Iertaţi-ne, iertaţi-ne de o mie de ori!”

Scriitorul și-a cerut iertare pentru insultele făcute de președintele Jair Bolsonaro în timpul crizei cu incendiile din pădurea Amazonului: „Aceasta este o înregistrare video puţin cam tristă, pe care o fac pentru a cere iertare prietenilor mei francezi pentru această criză, aş zice pentru isteria lui Bolsonaro faţă de Franţa, faţă de preşedintele Franţei, faţă de soţia preşedintelui Franţei”, a declarat în limba franceză scriitorul Paulo Coelho, într-un mesaj video publicat pe social media.

„În timp ce Amazonia arde, ei nu au niciun argument şi nu fac altceva decât să insulte, să nege, să spună orice pentru a evita să îşi asume responsabilitatea”, a adăugat scriitorul sud-american, referindu-se la politicienii brazilieni. Paulo Coelho este unul dintre cei mai cititi autori din lume, cu zeci de milioane de exemplare vândute cum ar fi „Alchimistul”.

Paulo Coelho, „Mesagerul păcii” pentru Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a înfiinţat la Rio de Janeiro un institut care îi poartă numele, ce are misiunea de a ajuta brazilienii săraci și discriminați.

„Îmi este ruşine cu presedintele nostru”

G7 Biarritz a dat naștere unui război între Bolsonaro și omologul său francez cu privire la incendiile din Amazon, ceea ce a dus la una dintre cele mai grave crize diplomatice dintre cele două țări. Pe rețelele de socializare, mulți brazilieni și-au prezentat „scuzele” lui Brigitte Macron, adesea în limba franceză, lansând pe Twitter un hashtag #DesculpaBrigitte (scuze Brigitte, în franceză).

„Ne este rușine cu președintele nostru”, spune un internaut „Președintele meu este un idiot”, se plânge un altul. „Vă asigur că el nu reprezintă poporul brazilian, Brazilia este mai bună decât Bolsonaro”, spune un alt utilizator de Twitter. Alții subliniază prietenia franco-braziliană.

În plus , un cotidian brazilian, chiar și-a cerut scuze în limba franceză, notează Le Monde: „Pardon Brigitte”.  Brigitte Macron ar fi fost foarte atinsă de aceste mesaje incredibile.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: