Tragedia dispariției lui Patrick Ekeng relevă numeroase hibe atât în sistemul sportiv, cât și în cel medical. Una dintre problemele cu care se confruntă fotbalul autohton este cea a asigurărilor de viață, dar și a celor care să-i protejeze financiar pe jucători în cazul accidentărilor grave.


La această oră, cluburile nu sunt obligate să încheie asigurări de viață, iar în cazul unei drame, cum a fost cea a camerunezului Ekeng, rămân descoperite. Emilian Hulubei președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori ne-a explicat cine a creat acest context.

„În 2010, Dumitru Dragomir a propus într-un Comitet Executiv al FRF să dispară obligativitatea cluburilor de-a încheia asigurări medicale de viață. S-a votat și asta a fost. Să își facă fiecare juctător, individual, ar fi destul de scump, dar dacă un club ar încheia o asigurare la pachet ar fi mai simplu. Asociatia noastră nu stă grozav din punct de vedere al fondurilor. Am ajutat, când a fost cazul, fotbaliști accidentați grav. La noi, cotizația lunară e de 20 de lei, pentru Liga I. Ekeng nu era membru la noi, el abia venise la începutul anului”, ne-a spus Hulubei.

Salariul, plătit până în decembrie

În cazul lui Ekeng, despăgubirile financiare au fost luate în considerare de Ionuț Negoiță. Ionel Dănciulescu, directorul sportiv al „câinilor” a dezvăluit pentru EVZ cum va fi remunerată soția fostului mijlocaș.

„Clubul va achita toate salariile lui Patrick, până la terminarea contractului, care se va încheia în decembrie, plus o bursă pe o perioadă nelimitată, ce va fi încasată de familia sa. Pe lângă acestea, toți banii încasați de pe urma vânzarii tricourilor ce poartă numărul și numele lui Patrick Ekeng vor ajunge tot în posesia familiei lui”, ne-a declarat Dănciulescu.