Evenimentul Zilei > International > Asemănarea frapantă dintre Bernie Sanders și Ion Iliescu
Asemănarea frapantă dintre Bernie Sanders și Ion Iliescu

Asemănarea frapantă dintre Bernie Sanders și Ion Iliescu

În cadrul unei emisiuni cu public de la Fox News, o invitată din public l-a întrebat pe Bernie Sanders ce diferență este între „socialismul democratic” și socialismul din URSS.

„Eu fiind din Rusia, o țară puternic afectată de efectele negative ale socialismului, ce asigurări îmi puteți oferi mie și altor oameni afectați de socialism că socialismul democratic nu va avea aceleași efecte?”

Bernie Sanders a răspuns că „ceea ce s-a petrecut și a existat în Uniunea Sovietică nu a fost socialism, a fost comunism autoritar” și a denunțat comunismul ca fiind „marcat de totalitarism”.

El a continuat, dând exemplul Finlandei, „o foarte democratică societate cu puternice principii socialiste democratice”.

„Când vorbim despre socialismul democratic, Margaret, vorbesc despre Finlanda, vorbesc despre Danemarca, vorbesc despre Suedia, vorbesc despre țări din toată lumea ale căror guverne încearcă să îmbunătățească viața pentru familiile muncitoare, nu doar pentru cei de la vârf”, a declarat Sanders.

Unul dintre realizatorii Fox i-a atras atenția candidatului Democrat la prezidențiale că țările despre care vorbește au adoptat în ultimele decenii reforme capitaliste pentru a liberaliza piața și a putea ajunge la bunăstare.

Replica lui Sanders a fost:

„Nu sunt un expert în economia suedeză. Tot ce pot spune este că au mari realizări în eliminarea sărăciei, pentru a fi siguri că oamenii au tot cel le trebuie pentru a duce o viață bună.”

Răspunsurile lui Sanders reprezintă o evidentă schimbare față de afirmațiile sale anterioare din campania electorală, când a lăudat regimurile comuniste din URSS, China, Cuba și Nicaragua.

Prin afirmațiile sale de la Fox News, Bernie Sanders a semănat foarte mult cu afirmațiile lui Ion Iliescu din seara de 22 decembrie 1989, când a spus că în România nu a fost comunism, iar „Ceaușescu doar a întinat valorile comunismului”.

Acuzat de „criptocomunism”, Ion Iliescu a încercat să schimbe placa, la fel ca Bernie Sanders, propunând ca România să adopte un model de „democrație originală”, asemănător celui din Suedia.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: