Asasinarea unui lider sârb din Kosovo aruncă în aer dialogul cu Serbia

Asasinarea unui lider sârb din Kosovo aruncă în aer dialogul cu Serbia

Oliver Ivanovic, etnic sârb, lider politic din nordul Kosovo, a fost împușcat mortal ieri, în fața sediului partidului pe care îl conducea, în orașul Mitrovica

Avocatul lui Ivanovic, Nebojsa Vlajic, declara, ieri, că bărbatul a murit la spital, în urma rănilor provocate de gloanțe. Ivanovic era președintele SDP (Inițiativa Civică Libertate, Democrație, Justiție), formațiune care a avut candidați la alegerile locale din Kosovo, în 2017.

Cine era Ivanovic

Ksenija Bozovic, vicepreșe dinte al partidului, a explicat că polițiștii au găsit trei cartușe în fața biroului, după atacul care a avut loc la ora locală 8.15.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oliver Ivanovic. FOTO: AGERPRES

Ivanovic a fost membru al guvernului sârb, între 2008-2012, în ciuda de clarației de independență a Kosovo în 2008, având funcția de secretar de stat în Ministerul pentru Kosovo și Metohia. A fost, de asemenea, lider în Kosovo al Partidului Social Democrat din Serbia până în 2009, când a devenit președinte al Inițiativei Civice SPD. Înainte de războiul din Kosovo din 1998-1999, Ivanovic a fost manager la minele Trepca din Mitrovica.

Judecători ai Misiunii UE în Kosovo (EULEX) l-au condamnat pe Ivanovic, în ianuarie 2016, pentru crime de război împotriva etnicilor albanezi în timpul războiului, la 9 ani de închisoare. Verdictul a fost anulat de Curtea de Apel din Priștina, în februarie 2017, și o rejudecare a dosarului era în desfășurare, în acest moment.

Guvernul din Kosovo a denunțat crima, ca pe un atac asupra statului de drept, iar delegația de la Belgrad la negocierile Serbia - Kosovo, de la Bruxelles, desfășurate cu medierea UE, au părăsit discuțiile, considerând că este vorba despre o încercare de a semăna haosul în Serbia.

Autori necunoscuți

Atacatorii au tras dintr-o mașină în mers, Ivanovic fiind rănit de cel puțin cinci gloanțe, în partea superioară a corpului, conform datelor furnizate de doctori. Polițiștii au spus că un Opel Astra, incendiat, abandonat pe o altă stradă, ar fi fost mașina folosită de criminali.

La Priștina, președintele Hashim Thaci a denunțat ferm uciderea lui Ivanovic. El a cerut autorităților „să facă lumină cât mai curând asupra circumstanțelor asasinatului, astfel încât vinovații să fie judecați”. Thaci a cerut și kosovarilor din nordul țării să coopereze cu poliția, în timpul anchetei.

La Bruxelles, Marko Djuric, care conduce Biroul pentru Kosovo și Metohia al guvernului de la Belgrad, a declarat că uciderea politicianului este „o încercare de a duce în haos Serbia și pe sârbi”. „Oricine se află în spatele atacului - sârb, albanez sau altă etnie - trebuie pedepsit”, a spus el.

Dialog suspendat

Șefa politicii externe a UE, Federica Mogherini, a vorbit la telefon cu președinții Serbiei și Kosovo și a făcut apel la calm și la abținere de la orice provocare. Biroul EULEX va sprijini ancheta autorităților kosovare, „în conformitate cu mandatul său”. UE a mediat dialogul între cele două părți, după o pauză de un an, întâlnirea fiind programată pentru normalizarea relațiilor PriștinaBelgrad.

La Belgrad, președintele Aleksandar Vucic a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate Națională, pentru a discuta consecințele acestui asasinat.