Evenimentul Zilei > Justitie > Aroganță în dosarul Colectiv. Familiile victimelor, scoase din minți
Aroganță în dosarul Colectiv. Familiile victimelor, scoase din minți

Aroganță în dosarul Colectiv. Familiile victimelor, scoase din minți

Nicolae Bănicioiu, fost minsitru al Sănătății în Guvernul Victor Ponta, nu s-a prezentat miercuri la sediul Parchetului General, unde a fost citat pentru a fi audiat ca martor într-un dosar disjuns din "Colectiv".

Parchetul General face cercetări în legătură cu modul de intervenţie al autorităţilor după tragedia din octombrie 2015. Avocatul Doru Viorel Ursu, care reprezintă familiile victimelor, a declarat că Bănicioiu a invocat motive personale pentru a nu se prezenta la audieri. Apărătorul a anunţat că va cere aducerea cu mandat a fostului ministru al Sănătăţii.

Mai mult, avocatul Viorel Ursu a solicitat ca Bănicioiu să fie adus cu mandat, dar în zadar.

„Astăzi am venit pentru că fusese citat domnul Bănicioiu, care din motive personale nu poate veni. Am solicitat atunci să fie adus cu mandat de aducere, că aşa spune legea. Am garanţia că se va prezenta sau va fi adus. (…) Nu îi comentez gestul domnului Bănicioiu, cred că se manifestă o senzaţie de teamă de câteva săptămâni, pentru că cineva trebuie să răspundă şi nu doi pompieri şi trei artificieri”, a spus Doru Viorel Ursu.

Nicolae Bănicioiu ne-a transmis că nu este vorba de un gest de sfidare sau teamă, ci pur și simplu a avut probleme de familie și a convenit cu procurorii să fie audiat la o dată ulterioară.

Nicolae Bănicioiu spunea că autoritățile române se descurcă singure

În noiembrie 2015, la puţin timp după tragedia de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu declara că autorităţile române nu au nevoie de ajutor din străinătate pentru a trata răniţii.

„Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. (…) Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii”, declara Bănicioiu, ministru al Sănătăţii la acea vreme.

3 ani de la momentul depunerii plângerii

În noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchetul General, în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după producerea incendiului în clubul Colectiv.

Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

  • În dosarul principal, pe 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar Cristian Popescu-Piedone.
  • În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, 64 de persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite.