Evenimentul Zilei > Actualitate > Armate reduce numărul militarilor din misiunile internaționale. Începe repatrierea
Armate reduce numărul militarilor din misiunile internaționale. Începe repatrierea

Armate reduce numărul militarilor din misiunile internaționale. Începe repatrierea

Ministerul Apărării Naţionale a decis reconfigurarea numărului de militari români care acționează în unele misiuni internaţionale, în contextul măsurilor de protejare împotriva efectelor pandemiei.

Astfel, aproximativ 70 dintre militarii dislocați de Armata României în Afganistan, în cadrul misiunii NATO “Resolute Support”, în Irak – misiunea de tip coaliţie “Inherent Resolve” şi în Republica Centrafricană – misiunea Uniunii Europene de instruire şi consiliere, vor fi repatriaţi, informează MApN.

Militarii români se vor putea reîntoarce în teatrele de operaţii, în situația în care vor exista solicitări din partea comandamentelor misiunilor respective. Măsuri similare au fost luate și de alte țări din NATO, Uniunea Europeană sau partenere.

Configuraţia detaşamentelor MApN dislocate în celelalte misiuni şi operații în afara țării rămâne neschimbată. Măsurile de reconfigurare, realizate în consultare și coordonare cu NATO și UE şi în concordanță cu legislaţia naţională în vigoare în această perioadă, nu afectează modul de îndeplinire a misiunilor şi siguranţa militarilor români dislocați în teatrele de operații.

”Armata României va continua să îndeplinească responsabilitățile asumate în plan internațional, situaţia din teatrele de operații în care sunt desfășurați militarii români urmând să fie monitorizată în permanenţă în vederea stabilirii măsurilor necesare, în funcţie de evoluţia pandemiei, de securitate din zonele de dislocare și de măsurile adoptate la nivel global pentru reducerea riscurilor de contaminare cu virusul SARS-CoV-2”, precizează MApN.