US Army participă la exercițiul „Apărarea Europei 20” cu 20.000 de soldați și tot atâtea echipamente militare – tancuri, elicoptere, avioane etc. Este cea mai mare desfășurare de forțe americane pe care „Bătrânul continent” o cunoaște de la Războiul Rece încoace!

Vor fi exerciții de apărare și atac desfășurate simultan în Pacific de forțele aliate, acolo unde Rusia și China au început să își arate și ele forțele.

După ce ultimele tancuri americane au părăsit Germania în anul 2013, ca parte a unei strategii de retragere, US Army a început rotațiile de nouă luni ale trupelor militare din Europa, totul pentru a-și putea consolida prezența aici printr-o desfășurare rapidă a unităților de luptă. De asemenea, SUA au construit și depozite de armament pentru echiparea unităților care sosesc în Europa.

„Acum este timpul să exersăm la o scară mai mare strategia noastră asupra Europei”, afirmă surse de la Pentagon.

„Apărarea Europei 20” aduce în exercițiu soldați americani din cinci divizii – cavaleria 1, Divizia 82 Aeropurtată, Divizia 1 Blindate, Infanterie 1 și Infanterie 3, precum și membrii ai Gărzii Naționale din 11 state americane, plus șapte unități de rezervă ale Armatei!

Sunt cinci etape ale exercițiului „Defender Europe 20”, cu mai multe obiective-cheie raspândite pe întreg continentul.

Prima etapă se desfășoară în Belgia și Germania și presupune penetrarea adversarului de către divizie militară, în timp ce alte unități, inclusiv din Garda Națională, vor asigura stocul necesar de luptă.

În a doua fază, o forță de reacție imediată, compusă din soldați ai Diviziei 82 Aeropurtate, va forța intrarea în Georgia.

Faza a treia se desfășoară la comandamentul central al forțelor europene și presupune un exercițiu ce implică, printre altele, evaluarea completă a situației pe câmpul de luptă.

În a patra fază, soldații vor efectua o traversare de râu pe pod plutitor și exerciții specifice.

Ultima fază, a cincea, va consolida forțele armate și le va redistribui pe continent.

Ca să vă formați o idee despre amploarea exercițiului, ei bine aflați că „Apărarea Europei 20” va acoperi 4.000 km de rute de convoi și se va baza pe 10 țări europene care vor găzdui activitățile soldaților!

„Ne ajută la îmbunătățirea relațiilor”

Este pentru prima dată când, la un asemenea nivel, aliații și partenerii lor se vor antrena alături de soldații americani, sporind interoperabilitatea în cadrul NATO.

„Apărarea Europei 20 ne ajută să îmbunătățim relațiile dintre armatele aliate. Forțele multinaționale ne oferă un avantaj competitiv, fără îndoială. Când te uiți la adversarii noștri, ei nu se bucură de avantajele pe care noi le avem”, afirmă Lt. Gen J. T. Thomson, comandant al forțelor Aliate de Teren din cadrul NATO.

Peste jumătate dintre statele membre NATO vor juca un rol esențial în acest exercițiu.