Evenimentul Zilei > International > Armata lui Merkel pierde 6 milioane de măști de protecție
Armata lui Merkel pierde 6 milioane de măști de protecție

Armata lui Merkel pierde 6 milioane de măști de protecție

Autoritățile vor să afle cum ministerul german al Apărării a pierdut urma acestor materiale medicale.

Deoarece lupta împotriva epidemiei Covid-19 a fost comparată cu un război, un bun suport logistic este esențial pentru a avea o șansă de a-l câștiga.

Cu toate acestea, stocurile deficitare de echipamente medicale, în special de măști FFP2, au fost remarcate în anumite țări.

În Franța, ministerul Solidarității și Sănătății, Olivier Veran, a comandat 250 de milioane de măști pentru a echipa personalul sanitar.

În Germania, unde există 30.000 de bolnavi infectați cu virusul SARS-CoV-2, biroul de achiziții al Bundeswehr (forțele armate germane) a primit misiunea de a aproviziona ministerul Sănătății cu măști și alte materiale medicale, via mai multe contracte cu o valoare totală de 241 milioane de euro, scrie Zone Militaire.

Numai că una din comenzi, cu privire la 6 milioane de măști de protecție FFP2, nu a ajuns în Germania, cu toate că era așteptată să sosească la 20 martie.

În mod suspect, marfa a fost „pierdută” în Kenya, unde se afla în tranzit, scrie Der Spiegel.

„Oficial, nici armata, nici ministerul Sănătății nu au dorit să comenteze”, notează Spiegel. Pe de altă parte, persoane apropiate afacerii au vorbit de un „incident grav” și au estimat că este îngrijorător faptul că o astfel de livrare majoră a eșuat.

Ulterior, un purtător de cuvânt al ministerului Apărării a confirmat pierderea celor 6 milioane de măști de protecție. „Încercăm să aflăm ce s-a întâmplat”, a spus acesta, adăugând că guvernul federal nu a fost afectat de această pierdere pentru că, nefiind livrate, măștile nu au fost plătite.

Una din ipotezele lansate de responsabilii germani este că furnizorul acestor măști –al cărui nume nu a fost precizat – a estimat că ar putea primi un preț mai mare de la alt client. Ceea ce este posibil, având în vedere că cererea de măști FFP2 a explodat.

Sau, varianta că încărcătura a fost furată de pe aeroportul din Nairobi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.