Arma imigrației în masă! Grecia, acuzată că a deportat 60 000 de solicitanți de azil!

Arma imigrației în masă! Grecia, acuzată că a deportat 60 000 de solicitanți de azil!

Sultanul turc a devenit mare maestru în arta folosirii armei imigrației în masă pentru a obține tot felul de avantaje, dar mai ales bani de la UE.

Nu numai că amenință de luni întregi că va deschide granițele și va lăsa milioane de imigranți să plece spre Occident, dar acum  acuză Grecia că nesocotește drepturile solicitanților de azil. Potrivit turcilor, Grecia ar fi deportat ilegal, în perioada 2017-2018, 58.283 de persoane în Turcia, fără a evalua dacă aceștia aveau sau nu dreptul de a primi azil.

Scandalul a izbucnit în presa germană, după ce revista Spiegel a publicat datele adumate de ministerul turc de interne. Informația a fost preluată rapid de deutsche welle, care a dat verdictul „această trimitere înapoi  a solicitanților de azil este ilegală în conformitate cu dreptul european și internațional. Statul este obligat să evalueze cererile de azil ale noilor imigranți, mai degrabă decât să-i trimită în altă țară.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul grec  contestă acuzațiile, premierul Kyriakos Mitsokasis afirmând: „Acei oameni care au folosit criza de refugiați pentru scopurile  lor (Turcia n.r.) ar trebui să fie mai atenți atunci când se ocupă de Grecia”.

Conform documentelor ministrului de interne turc, cea mai mare parte din imigranții respinși de Grecia erau pakistanezi, urmați de cetățeni din Somalia, Algeria și Bangladesh. Au existat, însă, și 4.500 de sirieni printre cei deportați.

Oficialii turci susțin că au trimis înapoi în țările de origine  majoritatea oamenilor , cu excepția sirienilor, care au fost duși în orașele în care erau înregistrați ca refugiați.

Guvernatorul regiunii Edirne de la frontiera turco-greacă afirmă că peste 90.000 de persoane au fost arestate între ianuarie și septembrie 2019 pe când se pregăteau să treacă granița UE, o creștere importantă dacă ne gândim că în aceeași perioadă din 2016 au fost arestate numai 30.000. În ciuda eforturilor pe care turcii spun că le fac, situația din Grecia e critică. Potrivit infomigrants.net, „peste 79.900 de refugiați și imigranți au ajuns în Europa pe rutele terestre și maritime între 1 ianuarie și începutul lunii octombrie 2019. Marea majoritate, peste 45.500, au ajuns în Grecia”.

Cum capacitățile de cazare pe care autoritățile elene le au la dispoziție sunt supraaglomerate, guvernul grec face eforturi disperate de a opri afluxul de refugiați. Din păcate, însă, nu numai Turcia are interesul de a spori presiunea asupra Greciei (și a UE) prin folosirea armei imigrației. Și în Uniunea Europeană par să existe forțe interesate ca situația să scape de sub control pentru a forța statele membre să adopte o politică europeană comună în materie de azil.