Un jurnalist al AFP relatează că a văzut cinci manifestanţi ridicaţi de poliţie în centrul Almatî, cel mai mare oraş al ţării. Alți martori au raportat cel puţin 70 de arestări în alte locuri din oraş. Și jurnaliștii de la Radio Europa Liberă au raportat 10 reţineri în capitala Nur-Sultan, în timp ce presa locală a vorbește de ”până la 30” de arestări în oraşul Uralsk, din nord-vestul ţării.

”Au umplut două jeep-uri şi două microbuze cu manifestanţi şi apoi au plecat”, a declarat Raul Uporov, jurnalist la Uralsk pentru organismul media independent Uralskaia Nedelia, informează Agerpres. Aceste manifestaţii de protest, adesea de mică amploare în Kazahstan din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, au fost organizate de două grupuri rivale: Alegerea Democratică (DCK) şi Partidul Democrat, care denunţă, amândouă, reprimarea de către autorităţi a militanţilor lor.

Printre revendicările manifestanţilor se numără în special reducerea datoriilor pentru populaţia lovită din plin de criză. De asemenea, aceștia au denunţat expansiunea economică chineză în Kazahstan. Partidul Democrat nu este înregistrat oficial ca formaţiune politică şi, alături de susținătorii DCK sunt consideraţi ”extremişti” de justiţia kazahă.

Opoziția și activiști ai societății civile îl critică pe președintele în exercițiu, Qasym-Zhomart Toqaev, pentru că nu a îmbunătățit situația drepturilor omului în mai mult de un an de când l-a înlocuit pe fostul lider kazah, Nursultan Nazarbaev, care a condus dictatorial țara vreme de trei decenii.

Pe de altă parte, autoritățile au justificat reținerea manifestanților prin faptul că demonstrațile sunt interzise din cauza epidemiei de COVID-19. Cu o populație de peste 17,3 milioane de locuitori, Kazahstan a înregistrat peste 12.000 de cazuri de îmbolnăvire de COVID-19, și aproximativ 50 de decese.

Imediat după ce au intrat în vigoare măsurile recente de relaxare a măsurilor de restricţie, autorităţile din Kazahstan au făcut apel către populaţie să nu participe la manifestaţiile organizate de opoziţie, programate sâmbătă. Kazahstanul traversează în prezent una dintre cele mai grave crize economice din istoria sa. Ţara a fost lovită dur de pandemia cauzată de noul  coronavirus şi de căderea brutală a preţului petrolului, principalul produs de export.