Evenimentul Zilei > Sport > Arena „Ion Oblemenco” a ajuns la capitolul fi nal
Arena „Ion Oblemenco” a ajuns la capitolul fi nal

Arena „Ion Oblemenco” a ajuns la capitolul fi nal

CS „U” Craiova și Steaua joacă, azi, în „sferturile” Cupei României, ultimul meci pe „Central”. Apoi, stadionul legendar va fi demolat.

După 47 de ani de existență, stadionul „Ion Oblemenco” din Craiova își deapănă, astăzi, ultima poveste. Arena cu care se mândresc toți oltenii găzduiește de la ora 20.30 (în direct la PRO TV) meciul dintre CS „U” Craiova și Steaua, din sferturile de finală ale Cupei României.

Fiecare spectator poate lua ce-i cade la mână

La finalul confruntării, toți spectatorii prezenți vor putea să ducă acasă câte un suvenir, excepție făcând scaunele „alb-albastre”. Vechiul stadion va fi dărâmat, iar în locul lui va fi construită o arenă modernă, care va face față cerințelor actuale.

Cel mai mare stadion din Craiova a fost inaugurat în 1967, a fost denumit „Central”, iar din 1996 a primit numele lui Ion Oblemenco, „tunarul” care a devenit unul dintre simbolurile Universității. Aici s-a născut și a murit Universitatea Craiova, „campioana unei mari iubiri”, așa cum a fost botezată de poetul Adrian Păunescu, prima echipă din România care a ajuns în semifinalele unei cupe europene.

În 1983, oltenii ratau calificarea în ultimul act al Cupei UEFA, după 0-0 și 1-1 cu portughezii de la Benfica Lisabona. De patru ori a curs zaibăr din belșug, pe „Central”, atunci când „juveții” s-au încoronat campionii României (1974, 1980, 1981 și 1991). În multe alte prilejuri, la meciurile istorice cu Leeds United, Kaiserslautern, Bordeaux, Fiorentina, AS Monaco, Betis, Bayern Munchen sau la bătăliile cu Steaua și Dinamo, „Centralul” a fost luat cu asalt de zeci de mii de fani.

Oltenii nu mai pierdură 12 meciuri

Chiar și regretatul actor Amza Pellea a vorbit cu umoru-i caracteristic despre atmosfera incendiară trăită la meciurile din Bănie.

Oltenii vor să pună un punct apăsat poveștii stadionului, iar asta presupune o victorie în confruntarea cu Steaua. Elevii pregătiți de cuplul Emil Săndoi – Sorin Cârțu sunt neînvinși de 12 partide (10 în Liga I și două în Cupa României) și speră să-și mențină invincibilitatea.

„Nu cred că le e frică de noi”

Înaintea confruntării, Sorin Cârțu (foto) a vorbit pentru EVZ și a spus că se așteaptă la o ultimă reprezentație cu tribunele pline. „Craiova este în formă, dar asta nu înseamnă că suntem peste Steaua. Atât noi, cât și ei avem jucători accidentați, însă chiar și așa Steaua are un lot valoros. Nu cred că le este teamă de noi. Fanii noștri vor veni cât mai mulți la acest joc, mai ales că e ultimul pe acest stadion. Echipa asta merită o arenă nouă, modernă”, ne-a declarat Sorin Cârțu, directorul tehnic al oltenilor, înaintea meciului cu echipa din Ghencea.