Oricum ar fi, în toate ipotezele, Lega va fi cea mai votată: Lega la 36,8%, Partidul democrat 21,7%, M5S 17,6 %, Forza Italia 7,3%, Fratelli d’Italia 6,4%. În toate situaţiile învingătorul pare să fie Salvini.

Primul scenariu:  Coaliţia centru-dreapta 

O coaliţie Lega-Forza Italia- Fratelli d’Italia ar obţine o majoritate liniştită atât la Cameră (416 locuri din 618) cât şi la Senat (210 locuri din 309). În ambele Camere, deci, centru-dreapta ar avea 2/3 din locurile de parlamentari. Grupul de opoziţie al PD ar avea 119 locuri în Camră şi 57 în Senat, M5S ar avea 81 de deputaţi şi 40 de senatori.

Al doilea scenariu: Lega singură

Dacă Matteo Salvini ar opta pentru o cursă solitară a Lega, n-ar putea avea majoritatea pentru un guvern monocolor. Cu aproape 37% din consensuri, Lega ar fi oricum primul grup parlamentar cu 283 de locuri în Cameră şi 143 în Senat. În ambele cazuri, cu toate cifrele, n-ar fi suficient pentru a forma o majoritate. În această situaţie ar fi decisivi cei 62 de deputaţi şi 31 de senatori din partea Forza Italia şi Fratelli d’Italia. Centru-stânga ar avea 153 de deputaţi şi 73 de senatori, M5S 118 deputaţi şi  60 de senatori.

Al treilea scenariu: Lega aliată cu Fratelli d’Italia

În cazul acestei alianţe, fără Forza Italia, rezultatul ar fi câştigarea unei majorităţi destul de amplă. Cu mai mult de 43% (după cum prevede legea) din voturi, această ipotetică coaliţie de dreapta suveranistă, ar ava 353 locuri în Cameră şi 181 în Senat. În acest caz, grupurile de opoziţie ar fi trei: centru-stânga (192 parlamentari), M5S (172 parlamentari) şi Forza Italia (45 de parlamentari).
Totul depinde de preşedintele Mattarella, care poate numi un guvern de tehnocraţi pe termen scurt până la întocmirea bugetului.
Salvini însă vrea să convoace Parlamentul în Camerele reunite pentru a decide data anticipatelor care se prefigurează la jumătatea lunii octombrie. Ministrul de Interne se pare ca a rupt-o cu Di Maio (M5S) şi cu premierul Conte, notează Huffingtonpost.