Evenimentul Zilei > EVZ Special > Aplicația care a pus pe jar SUA. China o folosește pentru spionaj?! Scandal internațional
Aplicația care a pus pe jar SUA. China o folosește pentru spionaj?! Scandal internațional

Aplicația care a pus pe jar SUA. China o folosește pentru spionaj?! Scandal internațional

Aplicația Tik Tok a pus pe jar autoritățile din SUA, care o văd ca pe o resursă de spionaj sau o potențială sursă de informații pentru guvernul chinez.

„Cu peste 110 milioane de descărcări numai în SUA, TikTok reprezintă un risc de contraspionaj pe care nu putem să îl ignorăm”, au precizat într-o scrisoare doi influenţi membri ai Senatului american, cerând conducerii serviciilor naţionale de informaţii „să desfăşoare o evaluare privind riscurile pentru securitatea naţională” pe care le reprezintă aplicaţia, scrie Spectator.org.

Liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, şi republicanul Tom Cotton susţin că proprietarul chinez al TikTok, ByteDance, „care este obligat să respecte legile chineze”, ar putea fi obligat „să coopereze cu serviciile de informaţii ale Partidului Comunist Chinez”, chiar dacă datele utilizatorilor sunt stocate în SUA.

Ei se tem de asemenea ca aplicaţia să nu ofere serviciilor de informaţii chineze un acces secret la smartphone-urile şi calculatoarele utilizatorilor. SUA acuză deja gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei de acelaşi procedeu.

De ce se tem cu adevărat americanii?

„Se pare că TikTok cenzurează conţinuturi considerate prea sensibile politic faţă de Partidul Comunist Chinez, inclusiv cu referire la manifestaţiile din Hong Kong, evenimentele din Piaţa Tiananmen, independenţa Taiwanului şi Tibetului şi tratamentul uigurilor”, au adăugat senatorii, considerând că platforma poate fi „o ţintă potenţială” de atacuri în timpul campaniei electorale din 2020.