Aplauze pentru „Aurora” | VIDEO

Aplauze pentru „Aurora” | VIDEO

Filmul lui Cristi Puiu a fost aplaudat la finalul proiecţiei de la Cannes.

Cu doar câteva minute în urmă, o sală întreagă de jurnalişti şi critici a răsplătit cu aplauze filmul lui Cristi Puiu, „Aurora”, proiectat în secţiunea Un Certain Regard.

În sala arhiplină s-a instalat o tăcere grea imediat după ce a început proiecţia. Unii au cedat şi au ieşit înainte de finalul celor trei ore, lucru pe care probabil şi regizorul îl anticipase.

„E un film foarte lung, are trei ore. Şi vreau să-mi cer scuze pentru asta”, a spus Cristi Puiu pe scenă, când Thierry Frémaux, directorul festivalului de la Cannes, i-a dat cuvântul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta din urmă a introdus pelicula şi a chemat pe scenă echipa filmului – printre ei, actorii Gelu Colceag, Luminiţa Gheorghiu, Ileana Puiu şi producătorii Anca Puiu şi Bobby Păunescu – o reverenţă pe care Frémaux o face doar anumitor cineaşti.

„Cinema-ul românesc a erupt graţie unui film de Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu”. De atunci, cinema-ul românesc a invadat, literalmente, ecranele Cannes-ului şi ne face plăcere să-l primim, încă o dată, aici în festival, cu „Aurora”, a spus Thierry Frémaux, înainte de a invita echipa pe scenă.

Reacții “la cald”

Câțiva dintre jurnaliştii străini prezenți la cea dintâi vizionare a “Aurorei” de la Cannes (sala Debussy) au oferit detalii despre cum au perceput cel de-al treilea lungmetraj de Cristi Puiu. 

  • “Este un foarte bun film românesc, îţi dă, aşa, o senzaţie de film alb-negru în slow motion. După succesul filmului «Poliţist, adjectiv» de anul trecut, pe acesta l-am putea numi «Criminal, substantiv»”, crede primul respondent.
  • “Cred că este foarte bun, a fost un pic cam lung, însă încă de la început suntem cuceriţi de personaje, nu cunoaştem prea mult despre ele, este vorba de o punere în scenă care ne face să stăm cu sufletul la gură, iar finalul este extraordinar”, opinează un alt jurnalist.
  • “Este un film foarte curajos şi cred că performanţa lui Cristi Puiu a fost superbă. Ce mi-a plăcut cel mai mult? Modul în care a ales să spună povestea este interesant. Ne dă unele informaţii, dar ne şi ascunde unele lucruri, pentru a afla ce se întâmplă cu adevărat la final. A fost minunat”, se arată entuziasmat un alt specialist în ale peliculei.
  • Ultimul jurnalist întrebat e de aceeaşi părere: “Cred că a fost minunat, un pic cam lung, sunt cam obosit, dar a fost un film extraordinar, la fel ca toate filmele româneşti pe care le-am văzut anul trecut”. (Cătălina Tatu)

Aflaţi mai multe detalii despre filmele româneşti de la Cannes de pe cinemas.ro.

<embed allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" height="385" width="480" src="http://www.youtube.com/v/H8VNGkuKzx8&hl=en_US&fs=1&"></embed></embed><//embed>