Evenimentul Zilei > Actualitate > Apartamentele secolului XXI, la Bucuresti
Apartamentele secolului XXI, la Bucuresti

Apartamentele secolului XXI, la Bucuresti

Cutiile de chibrituri au fost inlocuite cu apartamente spatioase, dupa modelul celor occidentale.

Traiul la bloc, in apartamente cat cutia de chibrituri si unde vocea vecinului de la parter se aude pana la etajul patru, va deveni, in cativa ani, o amintire. Camere spatioase, bucatarii deschise si sufragerii transformate in livinguri, terase in loc de balcoane, contoare individuale pentru utilitati sunt doar o parte dintre schimbarile pe care le-au suferit apartamentele de bloc, odata cu aparitia noilor ansambluri de locuinte. Iar parculetele, pistele pentru biciclete si role, parcarile subterane au devenit dotari standard ale noilor cartiere.

Apartamentul clasic, pe cale de disparitie

Daca, acum 10-20 de ani, apartamentele aveau minimum de dotari, acum ele nu mai sunt livrate beneficiarilor fara gresie, faianta, parchet sau geamuri termopan. Bucatariile si baile sunt complet dotate, iar centrala de apartament si interfonul nu lipsesc din niciun apartament. Se poate spune ca apartamentul „clasic”, cu bucatarie, hol, baie, dormitor si sufragerie, e pe cale de disparitie.

Holul nu mai exista, sufrageria a fost inlocuita de living, iar bucataria face parte din acesta. Balcoanele s-au extins si ele, in cazul apartamentelor de la ultimul etaj fiind transformate in adevarate terase. Proprietarii sunt feriti de pierderile din retea atat de des intalnite la blocurile vechi.

Pentru ca fiecare apartament e dotat cu contor individual pentru apa rece, energie electrica si gaze. Mai mult decat atat, mare parte dintre ansamblurile rezidentiale au gospodarie de apa proprie, grup generator de curent si sisteme de detectare a gazelor, prevenire si stingere a incendiilor.

Cartiere tip „oras in oras”

Blocurile noi nu mai sunt inghesuite unul intr-altul asa incat sa-l admiri de la geam pe vecinul de vizavi, cum se intampla in cartierele tip dormitor ale Capitalei. Din contra, sunt inconjurate de spatii verzi, parculete cu alei si mobilier modern, piste pentru biciclete si role, dar si locuri de joaca special amenajate pentru cei mai mici locuitori. Si pentru ca oamenii mai au nevoie si de relaxare, la parterul blocurilor sunt sali de fitness, sauna, masaj, cluburi unde vecinii pot socializa.

Mai toate cartierele sunt dotate cu centre comerciale, spalatorii ecologice, farmacii, cafenele sau gradinite. Si, nu in ultimul rand, exista sisteme video de supraveghere, iar accesul se face pe baza de card.

Targul „Condominium 2007” prezinta peste 35 de proiecte rezidentiale din jurul Capitalei

Blocuri si vile in miniatura, imagini in miscare proiectate pe ecrane video, teancuri de pliante atent rasfirate la fiecare stand, domnisoare pregatite sa raspunda la orice intrebare si o multime de bucuresteni analizand fiecare oferta. Pe scurt, prima zi a targului specializat de apartamente „Condominium 2007”, a carui oferta cuprinde peste 4.000 de apartamente noi, incluse in 35 de proiecte imobiliare, din Bucuresti si de pe litoralul Marii Negre.

Vizitatorii au putut admira si analiza zeci de machete, de la blocuri-turn in centrul orasului si pana la apartamente in vile pe malul lacurilor din preajma Capitalei. Unele dintre proiectele expuse la targ au peste 1.000 de apartamente, cum ar fi West Park, din cartierul Militari, sau Planorama, din zona Doamna Ghica. Pe de alta parte, daca unii bucuresteni au venit doar din curiozitate, pentru altii expozitia a fost o ocazie de a testa piata si de a gasi cea mai avantajoasa oferta. „Sunt prea batrana sa-mi mai schimb apartamentul.

Dar am vrut sa vad cu ochii mei cum arata un bloc din asta nou. Unele parca sunt iesite din filme”, spune Maria, o doamna la a doua tinerete, uitandu-se cu admiratie la macheta unui bloc-turn. In schimb, foarte multe perechi de tineri treceau pe la fiecare stand in parte, notandu-si constiincios preturile si suprafata apartamentelor.

„Vrem sa ne casatorim si avem nevoie, bineinteles, de o casa. Asa ca am venit sa vedem ce oferte sunt. Eu, una, as vrea un living mare, care sa includa si bucataria”, povesteste Ioana, o tanara aflata ieri la targ. In ceea ce priveste preturile, marea majoritate a ofertelor se adreseaza oamenilor cu venituri medii spre mari si variaza de la 50.000 de euro, pentru o garsoniera, pana la 313.000 euro plus TVA – patru camere.

Top

Preturile apartamentelor din Capitala

Suma                                       Tip de apartament                        Loc

50.000-70.000 euro                     garsoniera                       Confort Park,
                                                                                              sos. Vitan-Barzesti

70.000-90.000 euro                    doua camere              Rubin, padurea Baneasa

90.000-120.000 euro                  trei camere               Planorama, Doamna Ghica,
                                                                                                  Sara Sea View-Olimp

120.000-150.000 euro                doua camere              Insieme, cartierul Pipera

200.000-350.000 euro               patru camere                Emerald Residence,
                                                                                                        Lacul Tei
Program

„Condominium 2007”

In cazul in care vreti sa testati oferta in domeniul apartamentelor, Targul „Condominium 2007” este deschis pana duminica inclusiv. Astazi si maine, programul expozitiei este de la ora 10.00 la 19.00, iar in ultima zi, vizitatorii sunt asteptati intre orele 10.00 si 16.00. Targul se desfasoara in galeriile comerciale de la World Trade Plaza, din Piata Montreal, nr. 10, Bucuresti, iar intrarea este libera.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: