Astfel, OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, precizează că este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă.

Cu toate că legea nu precizează că este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă de la 1 noiembrie, șoferii care încă mai au cauciucuri de vară, pe drumuri „cu probleme” sunt amendați.

Ce riști dacă ai cauciucuri de vară

Nerespectarea ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier atrage însă contravenție ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. 

Astfel, șoferii ar putea să rămână fără certificat de înmatriculare și riscă amenzi cuprinse între 1305 și 2.900 de lei.

Mai exact, legea spune că autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pentru toate roțile, pe drumuri acoperite cu zăpadă.

Ceea ce este nou în acest an, este că amenda poate fi plătită la jumătate din valoarea ei, dacă este făcută în termen de 15 zile.