Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunțul pe care România nu voia să-l audă! Nelu Tătaru, despre Pandemie
Anunțul pe care România nu voia să-l audă! Nelu Tătaru, despre Pandemie

Anunțul pe care România nu voia să-l audă! Nelu Tătaru, despre Pandemie

Nelu Tătaru a vorbit miercuri despre situația actuală din România, despre care spune că s-a îmbunătățit, întrucât spitalele sunt acum mai dotate pentru a face față valurilor de bolnavi.

Deși veștile pe care Nelu Tătaru le-a prezentat sunt bune, nimeni nu s-ar fi așteptat ca situația cauzată de virusul chinezesc să ia o astfel de întorsătură sau să ajungă la un asemenea nivel.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că, în prezent, sunt funcţionale 1.034 de paturi de terapie intensivă complet echipate pentru patologia COVID-19.

„Au dotarea completă pentru patologie COVID, tot ce înseamnă ventilatoare, tot ce înseamnă monitoare, tot ce înseamnă injectomate. Acum trei săptămâni aveam 840 de paturi.

Prin operaţionalizare la tot ce înseamnă spitalele care au revenit – Ilfov, Witing, Elias, precum şi celelalte spitale din ţară – am ajuns la 1.034 de paturi. Ieri, în evaluarea pe care am făcut-o, şi în judeţul Bihor, de exemplu, Spitalul Municipal, Spitalul Judeţean, îşi puteau mări capacitatea de paturi de terapie intensivă de la 18 la 35, ambele spitale”, a precizat Tătaru.

Pe de altă parte, el a spus că, în acest moment, „încă nu este cazul” redeschiderii restaurantelor în spaţiu închis.

„În măsura în care vom vedea că avem o stabilizarea a numărului de cazuri noi de la o zi la alta, cu tendinţă de scădere, putem să ne gândim, în conformitate cu nişte reguli care trebuie respectate, să putem deschide şi aceste restaurante. În acest moment încă nu este cazul”, a explicat ministrul, conform Agerpres.


Ministrul a mai declarat miercuri că media vârstei persoanelor infectate a mai scăzut.

„Suntem în cea de-a doua fază sau a doua cocoaşă a primului val pandemic. După cum aţi putut vedea, în ultima săptămână, se încearcă o stabilizare a numărului de cazuri având acel platou în fierăstrău. Nu ţine doar de noi ca şi sistem medical, iar această pandemie nu se tranşează în spital.

Această pandemie se tranşează în prespital. (…) Respectarea unor reguli va duce la scăderea transmiterii în comunitate şi la scăderea numărului de cazuri.

În ultima perioadă, avem o scădere a mediei de vârstă a cazurilor infectate, după cum avem şi o creştere a a numărului de cazuri grave la persoane relativ tinere”, a mai spus Tătaru.