Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunţul care îi priveşte pe TOŢI românii! Mesajul METEOROLOGILOR nu lasă loc de interpretări!
Anunţul care îi priveşte pe TOŢI românii! Mesajul METEOROLOGILOR nu lasă loc de interpretări!

Anunţul care îi priveşte pe TOŢI românii! Mesajul METEOROLOGILOR nu lasă loc de interpretări!

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza valabilă pentru intervalul octombrie – decembrie 2016.

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza valabilă pentru intervalul octombrie – decembrie 2016, conform meteoromania.ro.

Cantităţile de precipitaţii se vor situa peste normele multianuale în majoritatea regiunilor, excepţie fac zonele sudice şi sud-estice, unde se va înregistra un deficit.

În noiembrie 2016, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă în cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai ridicate local, în sud, sud-est şi vest. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei şi Moldovei (între 0 şi 5 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, respectiv între 5 şi 8 grade Celsius.

Cantităţile totale de precipitaţii se vor încadra, în general, peste normele climatologice, stabilite ca medie multianuală lunară la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureş (77 l/mp), Crişana (63 l/mp), Banat (58 l/mp) şi Muntenia (de până la 51 l/mp).

Potrivit ANM, în decembrie, temperaturile medii lunare se vor apropia de normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului. Media valorilor termice pentru luna decembrie se situează la -0,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 şi 0 grade Celsius, în Transilvania şi Moldova, între -2 şi 0 grade Celsius în Maramureş, respectiv între 0 şi 3 grade Celsius, în Dobrogea.

Pe de altă parte, precipitaţiile lunare se vor situa peste normele climatologice, cu excepţia estului, nordului şi vestului ţării, unde acestea vor apropiate de medie, stabilită prin măsurători de specialitate, la 44,8 l/mp. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 92 l/mp, în Oltenia la 87 l/mp, iar în Banat şi Crişana la 70 l/mp. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 20 şi 40 l/mp.