Medicul Alexandru Rafila a precizat  că trebuie făcute o serie de pregătiri înainte ca elevii din clasele I-VIII să revină la școală  în deplină siguranță. Potrivit spuselor sale, dacă în cazul studenților și a elevilor de liceu nu va fi o problemă cu respectarea regulilor de protecție împotiva noului coronavirus, situația se schimbă în cazul celor mai mici,

Pentru şcolarii de vârste mai mici, este nevoie de măsuri speciale, precum înjumătățirea efectivelor din clase şi decalarea pauzelor dintre ore.

„În ceea ce priveşte programul unităţilor de învăţământ, el trebuie regândit, în sensul că cel mai bine este să gândim o soluţie în care jumătate din efectivul claselor sau grupelor să fie prezent în acelaşi timp şi cred că lucrul ăsta se poate face fie printr-un program alternativ, fie prin prelungirea programului actual”, a afirmat Alexandru Rafila, citat de România Tv.

Medicul a anunțat că este luată în calcul elaborarea unor ghiduri cu îndrumări pentru cadrele din învățământ care să ajute la implementarea măsurilor de reducere a răspândirii virusului.

„Probabil că o să trebuiască să ne gândim, să vedem exemple şi în alte ţări (…) şi putem să vedem, dacă aceste măsuri reprezintă o soluţie. Eu nu pot să recomand o decizie în momentul de faţă decât după ce ne documentăm foarte bine pentru că o decizie care nu este fundamentată poate să aibă implicaţii nebănuite. Implicaţiile nu sunt legate de pericolul de îmbolnăvire a copiilor, pentru că copiii fac forme uşoare, dar copilul care merge acasă poate transmite boala unor alţi membri ai familiei. Asta este prolema”, a adăugat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că ar fi util ca autorităţile să poată măsura temperatura la intrarea în şcoli şi nu numai.