Anunţ important transmis de CNAS. Ce se întâmplă cu cardul de sănătate

Anunţ important transmis de CNAS. Ce se întâmplă cu cardul de sănătate sursa foto. Evz

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis că măsurile de asistenţă medicală instituite în contextul pandemiei SARS-COV-2 se menţin până la data de 31 martie.

CNAS arată în comunicatul transmis presei că „se menţine excepţia de utilizare a cardului pentru validarea serviciilor medicale acordate la distanţă, până la data de 31 martie 2021”. Aşadar: toate celelalte servicii medicale vor fi validate cu cardul de sănătate. „Guvernul a aprobat, la finalul anului trecut, o Ordonanţă de Urgenţă prin care măsurile instituite în contextul pandemiei prin OUG 70/2020 au fost prelungite până la data de 31.03.2021”, se mai arată în comunicat.

Consultaţiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere

„În urma consultaţiilor acordate la distanţă, medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale; documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică. Medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile”, susţine CNAS.

CNAS afirmă că, pentru situaţiile care necesită prezentarea de documente Casei de asigurări de sănătate de către asigurat, cât şi pentru transmiterea documentelor necesare asiguraţilor de la Casele de asigurări de sănătate, se pot utiliza mijloace electronice de comunicare.

Ce documente își mențin valabilitatea

Îşi menţin valabilitatea până la data de 31 martie 2021 următoarele documente, a căror valabilitate expiră până la această dată:

Ne puteți urmări și pe Google News

- biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare;

- biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice;

- recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive - ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate;

- deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive;

- deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigaţiei PET-CT.

Medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv medicamentele restricţionate din Lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu menţiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice şi a unor formulare specifice (medicamente notate cu (**)1, (**)1 Alfa şi (**) Beta în Lista de medicamente compensate şi gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale”, se arată în comunicatul transmis de către CNAS .