Evenimentul Zilei > Politica > ANUNȚ făcut de Vasile Blaga pentru ROMÂNII DIN DIASPORA
ANUNȚ făcut de Vasile Blaga pentru ROMÂNII DIN DIASPORA

ANUNȚ făcut de Vasile Blaga pentru ROMÂNII DIN DIASPORA

Co-președintele PNL Vasile Blaga a anunțat astăzi că ordonanţa privind votul în Diaspora va intra în dezbatere publică pe 15 august.

"Astăzi (joi – n.r.) am avut o discuţie cu doamna ministru Ligor privind ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul o pregăteşte pentru a facilita prezenţa la vot a câtor mai mulţi români din Diaspora. Ordonanţa de urgenţă va intra în dezbatere publică în 15 august. (…) şi în preajma începerii sesiunii parlamentare o să o aprobe în Guvern", a declarat Vasile Blaga, la finalul întâlnirii pe care conducerea liberală a avut-o la sediul PNL cu ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor. 

Potrivit acestuia, OUG va permite înregistrarea online pentru toţi cei care doresc să voteze în Diasporă. MAE o să propună AEP o listă de secţii de votare acolo unde la toate scrutinele parlamentare de până acum s-au prezentat români la urne. "De asemenea, o modificare faţă de actuala lege, listele suplimentare, deci vor putea vota pe liste suplimentare cetăţenii români oriunde în aceste secţii, şi nu numai la misiunile diplomatice, cum este acum prevăzut în lege", a punctat Blaga. 

Copreşedintele PNL a mai spus că din discuţiile cu ministrul Ligor a reieşit că, faţă de situaţia cunoscută, numărul românilor din Diaspora care s-au înscris în Registrul Electoral până la 1 august "s-a dublat, aproape s-a triplat" şi a adăugat că una dintre posibilele cauze ale reticenţei manifestate cu privire la această procedură prealabilă votului ţine de lipsa de informaţie, problemă ce cade în sarcina consulatelor româneşti din străinătate.