În contextul noilor restricții anunțate marți seara de către Comitetul Național Special pentru Situații de Urgență, care a suspendat toate activitățile în spațiile închise, inclusiv activitățile religioase, Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a revenit miercuri cu îndrumări actualizate pentru parohii și mănăstiri.

Astfel, acestora li se cere „Respectarea măsurilor dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioșilor de a participa la viața liturgică a Bisericii și de a primi asistență religioasă”.

Concret, în noile condiții, „desfășurarea slujbelor religioase” va avea loc „doar în aer liber, de regulă lângă lăcașul de cult (altar de vară sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanța de minimum un metru între participanți”.

Într-o intervenție la Antena 3, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a dat asigurări credincioșilor că aceștia vor putea beneficia în continuare de asistență religioasă, inclusiv spovedania și împărtășire cu Sfintele Daruri.

„Bisericile nu se închid”, a spus Bănescu.

Creștinii ortodocși se află în Postul Mare al Paștilor, cea mai intensă perioadă a anului bisericesc. Mai mult, Săptămâna Patimilor care culminează cu Învierea Domnului (18 aprilie) va avea loc într-o perioadă în care, potrivit specialiștilor, epidemia de coronavirus se va afla la apogeu.