Absolvenții de clasa a XII-a, care au promovat examenul de Bacalaureat, vor primi adeverințe valabile 12 luni în loc de tradiționalele diplome de Bacalaureat, a anunțat Ministerul Educaței. Motivul este în strânsă legătură cu o anchetă a DNA. Din 1991 până în 2013, o singură firmă privată a tipărit diplomele de Bacalaureat. Pentru acest contract nu s-a făcut niciodată vreo licitație, ci doar încredințări directe. Ca atare, în acest caz, s-a început urmărirea penală în rem pentru corupție și evaziune fiscală.

Și adeverințele sunt date târziu

Mai mult, în lipsa diplomelor, adeverințele care le înlocuiesc au început să fie emise abia luni, 14 iulie, în condițiile în care unele facultăți din țară au început deja înscrierile pentru anul universitar 2014-2015. Un absolvent ne-a declarat că a fost foarte îngrijorat că nu va primi adeverința, mai ales că facultatea la care dorește să aplice în țară a început înscrierile de miercurea trecută: „În anii trecuți, colegii noștri au primit diplomele la câteva zile de la afișarea rezultatelor, noi a trebuit să așteptăm o adeverință mai mult”, se plânge tânărul.

Daria Cristea, care a absolvit Colegiul „Gheorghe Lazăr” din București, se teme că adeverința nu va fi primită de universitatea britanică la care a fost acceptată: „Trebuie să trimit un mail la universitate să întreb dacă este în regulă,“ ne-a spus tânăra. Președintele Asociației Părinților din România, Mihaela Gună, a împărtășit îngrijorarea absolvenților în ceea ce privește înlocuirea diplomelor cu simple adeverințe. Aceasta a mărturisit că foarte mulți părinți au solicitat informații cu privire la data eliberării adeverințelor. În ceea ce privește o dată posibilă pentru eliberarea diplomelor în original, ea spune că acestea vor fi gata la sfârșitul termenului de 12 luni a adeverinței.

Puși să plătească din buzunar noi acte

Tudor Găitan, de la Consiliul Elevilor, spune că emiterea acestor adeverințe în locul diplomelor de Bacalaureat a creat un adevărat haos în rândul absolvenților. „Suntem foarte revoltați, mai întâi pentru că ne-au informat târziu, și, în al doilea rând, am fost dezorientați cu privire la tipul de adeverință care trebuie eliberat“. Acesta susține că absolvenții care urmează să studieze în străinătate beneficiau deja de o adeverință tip pentru înscrierea la facultate, pe care elevii au legalizat-o din timpul anului școlar.

Acum însă, Ministerul Educației a scos un tip nou de adeverință care îi obligă pe aceștia la cheltuieli din buzunarul propriu pentru legalizare și traducere: „Nu este normal ca elevii să fie obligați să cheltuiască alți bani pentru o nouă legalizare“, este de părere reprezentantul elevilor.