În ultimii ani, pe lângă campaniile de vaccinare, a existat o creștere și a numărului de campanii anti vaccinare. Acestea susțineau că „numeroase vaccinuri sunt create folosind țesuturi ale feților avortați ca mediu de cultivare”. O parte a populației s-a speriat, iar multe persoane au început să refuze vaccinarea copiilor, atât în cazurile gripei, cât și în alte cazuri, precum rujeola.

 

Prin vaccinare se poate evita boala

Organizația Mondială a Sănătății consideră că „vaccinarea este una dintre cele mai rentabile metode de evitare a bolii – în prezent previne 2-3 milioane de decese pe an și încă 1,5 milioane ar putea fi evitate dacă s-ar îmbunătăți acoperirea globală a vaccinărilor. Rujeola, de exemplu, a înregistrat o creștere de 30% a cazurilor la nivel global. Motivele acestei creșteri sunt complexe și nu toate aceste cazuri sunt cauzate de refuzul vaccinării. Cu toate acestea, unele țări care au fost aproape de eradicare bolii acum au un număr crescut de îmbolnăviri și decese. Motivele pentru care oamenii aleg să nu vaccineze sunt complexe… lipsa vaccinurilor și lipsa de încredere sunt motive esențiale care stau la baza ezitării. Lucrătorii în domeniul sănătății, în special cei din comunități, rămân cel mai de încredere consultant și influențator al deciziilor de vaccinare și trebuie să fie sprijiniți pentru a furniza informații credibile și credibile cu privire la vaccinuri.”

 

Gripa, pe locul 3 în amenințările asupra sănătății

Pe lista amenințărilor realizată de OMS, gripa se află pe locul al 3-lea. Organizația a anunțat că „lumea se va confrunta cu o altă pandemie de gripă, numai că nu se cunoaște încă când va lovi și cât de grav va fi. Apărarea împotriva gripei la nivel global este atât de eficientă precum cea mai slabă verigă din sistemele de sănătate ale oricărei țări”, explică OMS în raport. Aceștia sfătuiesc oamenii că numai prin igienă și vaccinare pot avea o protecție înaltă în ceea ce privește gripa, iar cei care au o igienă precară și sunt nevaccinați au o protecție slabă în fața virusului.

 

În curând se va declara o epidemie

„Circulă virusurile A, mai ales H1N1, un virus foarte sever, acționând rapid și determină cazuri severe inclusiv la persoane cu un sistem imunitar bun. Toate cazurile de deces despre care discutăm sunt cazuri de nevaccinați și suntem de abia la debutul sezonului de gripă. Vedem cam 3-4 cazuri de deces pe zi, ceea ce este foarte rapid. Trebuie să ținem cont că acestea sunt cazurile confirmate de laborator. Față de acestea, mai sunt și cele confirmate cu teste rapide care nu sunt puse în această statistică, dar mai sunt și mai sunt și cele care au aspect clinic – nu apucă să fie confirmate de laborator, dar se manifestă și arată exact ca și gripa. Nu suntem încă la declararea de epidemie, pentru că sunt niște pași care trebuie urmați, dar cred că foarte curând se va declara și aceasta, deoarece, în felul în care evoluează lucrurile, nu cred că suntem prea departe. Chiar dacă sunt mai puține cazuri comparativ cu anul trecut, se poate observa o virulență mai mare”, a declarat pentru EVZ, medicul Sandra Alexiu, președinte Asociația Medicilor de Familie București Ilfov. Conform Direcției de Sănătate Publică, la nivelul Capitalei au fost cerute suplimentar un număr aproximativ de 3.300 doze de vaccin antigripal.

 

A crescut numărul deceselor

O femeie de 51 de ani din județul Gorj, nevaccinată anti-gripal, a decedat la spital din cauza gripei. Acesta este cel de-al 23-lea caz de gripă din România. Acest lucru a făcut ca ministrul Sănătății, Sorina Pintea, să declare că „suntem la un pas de epidemie”.

În momentul de față stocurile de vaccinuri antigripale trebuie refăcute. Medicii de familie au solicitat Ministerului Sănătății doze suplimentare de vaccin antigripal. Numai că acesta va intra în posesia lor cam în 2-3 săptămâni și va mai dura cam tot pe atât până să își facă efectul din momentul vaccinării. Aceștia recomandă populației să și-l achiziționeze contra cost din farmacii, acolo unde mai există.

 

Te-ar putea interesa și: