Evenimentul Zilei > Politica > Anticipate. Cum convinge PNL câinele să plece de la măcelărie. Exclusiv EVZ
Anticipate. Cum convinge PNL câinele să plece de la măcelărie. Exclusiv EVZ

Anticipate. Cum convinge PNL câinele să plece de la măcelărie. Exclusiv EVZ

Alegerile din 2020, parlamentare și locale, vor asigura, pentru patru ani, o scenă politică pe care, teoretic, protagonist ar trebui să fie cetățeanul.

La europarlamentare și prezidențiale, liberalii au obținut o victorie de etapă. În acest moment, liberalii au un Guvern șchiop, pe care 5 partide se opintesc să-l susțină, însă cu condiții. Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a vorbit, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, despre planurile partidului pentru anul viitor. De asemenea, am consultat și un specialist, sociologul Novel Research, Ionela Sufaru.

Alegerile anticipate ar scoate PNL din această situație delicată, „un șpagat” foarte obositor, cum spune Rareș Bogdan. Liderul liberal consideră, totuși, că deși anticipatele sunt vitale, „teoretic cel mai bine ar fi să fie împreună cu alegerile locale”. „E vital să fie alegeri anticipate, în acest moment suntem un partid care are doar 96 de parlamentari și care e nevoit să stea în înțelegeri cu alte 7 grupuri, cel mai numeros este grupul USR cu 40 de parlamentari”, a explicat Rareș Bogdan.

Întrebat dacă parlamentarii, inclusiv liberalii, ar fi dispuși să renunțe la aproape un an de mandat, pentru că ei decid dacă vor fi sau nu anticipate, politicianul susține că ar exista o cale. „Depinde ce li se întâmplă cu facilitățile. Dacă acestea rămân, nu vor fi afectați. Dacă li se taie, îi va încurca acest lucru. Eu cred că nu vor fi probleme. Dacă nu avem anticipate, lucrurile se complică. Un an să stai în șpagat este foarte mult, înseamnă negocieri peste negocieri, să amânăm anumite măsuri de dezvoltare a României, de restartare”.

Cheia plecării Guvernului este la Orban

Pentru declanșarea alegerilor anticipate ar fi nevoie ca actualul Guvern să fie înlăturat prin moțiune de cenzură sau ca premierul să-și dea demisia și să pice încă două propuneri de Cabinet în Parlament. Cum PSD, singurul partid de Opoziție, nu este interesat de alegeri anticipate, amenințarea cu moțiunea de cenzură este doar o declarație politică. Rareș Bogdan spune că PNL are o strategie pentru ca Guvernul Orban să iasă onorabil din această situație, însă despre asta va vorbi, la timpul potrivit, doar Ludovic Orban.

„Sub prevederile Constituției noastre și în actuala configurație a Parlamentului este o misiune imposibilă. O posibilitate, aproape singura, pe care o văd este aceea de a fi organizate simultan cu alegerile pentru primari. O altă posibilitate pentru ca alegerile anticipate să aibă loc ar fi o presiune mai mare din partea cetățenilor, coroborată cu abilități de negociere în Parlament din partea celor care susțin alegerile anticipate pentru a atrage, individual, parlamentari de partea cauzei”, a explicat sociologul Ionela Sufaru.

 

Rareș Bogdan a devenit mare admirator al UDMR

Liberalii riscă să piardă sprijinul UDMR dacă vor introduce alegerea primarilor din două tururi. Liderul PNL și-a schimbat radical discursul față de UDMR de când este politician. Acum îi consideră cei mai onești parteneri. „Vreau să-i laud pentru că nu au pretenții absurde, sunt raționali. Nu ne pun cu spatele la zid după modelul altor parteneri, cu cereri de diverse poziții, posturi.

Nu ne cer posturi și pentru asta îi felicit”, a spus Rareș Bogdan. El crede că există o soluție de compromis. Încearcă inclusiv să explice că nici nu-i așa important primarul: „E importantă dezvoltarea localităților, nu este important numele sau formațiunea din care face parte primarul respectiv. Dacă noi le dăm niște garanții, cred că ar putea să înțeleagă. Este necesară alegerea în două tururi, înseamnă reprezentativitate. Este o promisiune electorală și cerere din partea populației”, a afirmat politicianul liberal.

Imediat după asta, Rareș Bogdan a explicat cum PNL va cuceri toate redutele la alegerile locale și că există orașe închise de la care ceilalți ar trebui să-și ia gândul: „Sunt câteva orașe complet închise pentru restul partidelor, acolo nimeni nu poate intra. Este vorba despre Cluj Napoca, Oradea, Sibiu, Deva, Timișoara, Alba Iulia. Și ne vom bate pentru multe alte orașe”.

Dan Barna a promis, la rându-i, că USR va câștiga alegerile în Cluj Napoca. Bogdan spune că a fost doar o declarație motivațională pentru electoratul lui și își menține sentimentele alese pentru USR. „Alături de PMP, îi consider cei cu care putem face lucrurile majore. Relația se va cimenta în timp. Eu sunt susținătorul lor, fac parte din tabăra celor care doresc apropierea de USR și PMP”, a spus liderul liberal.

Iohannis vrea să rămână în cărțile de Istorie

Rareș Bogdan spune că nu va candida la Primăria Capitalei, dar nici nu este fanul independentului Nicușor Dan și că liberalii nu au ajuns chiar până acolo încât să susțină un out-sider: „Dacă Nicușor Dan se înscrie în PNL, nu va fi nicio problemă. PNL are suficienți oameni care să candideze. Nu voi milita pentru susținerea unui nemembru. Dacă toate partidele vor să susțină un candidat comun, nu mă opun”.

PNL își propune ca la anul să cucerească tot. Întrebat dacă nu este periculos ca un partid să dețină puterea absolută, Rareș Bogdan a fost de acord că puterea absolută corupe. Acesta se bazează, în primul rând pe președinte, că-i va atenționa dacă vor derapa. „Domnia sa vrea să rămână în cărțile de Istorie, nu un președinte într-o înșiruire. Dacă cineva greșește, va ști să atragă atenția într-un mod ferm și clar, fără a juca fals”, a afirmat politicianul.

Acesta a precizat că, oricum, PNL nu va câștiga peste 40%, pentru a putea guverna singur, și că vor face o coaliție.