Prin Ordinul nr. 235/2019, ANRE a definit consumatorul vulnerabil drept o persoană cu venituri foarte mici, sub minimum stabilit de stat și care, din motive de sănătate (probate cu documente medicale) ori de vârstă, necesită continuitatea alimentării locuinței cu energie electrică (art.6).

Ordinul ANRE prevede o serie de facilități pentru acest tip de clienți, între care, cea mai importantă este interzicerea deconectării de la rețeaua electrică „inclusiv în situaţii de criză de energie electrică”.

De asemenea, operatorii de rețele electrice sunt obligați să remedieze cu prioritate defecțiunile apărute în zone în care locuiesc astfel de clienți, în așa fel încât să reducă la minimum timpul de întrerupere a curentului electric; să reducă la minimum perioadele de întrerupere planificată; să asigure o sursă suplimentară de alimentare a locuințelor acestor persoane, astfel încât să evite sincopele în alimentarea cu energie.

Ordinul ANRE mai prevede și o serie de facilități legate de accesul la informații destinate consumatorilor, transmiterea indexului, a facturilor precum și ale celorlalte documente.

Te-ar putea interesa și: