Evenimentul Zilei > Vremea > ANM. Vin ninsorile în România. Când se așterne prima zăpadă?
ANM. Vin ninsorile în România. Când se așterne prima zăpadă?

ANM. Vin ninsorile în România. Când se așterne prima zăpadă?

Florinela Georgescu, director Meteorologie Operațională ANM, a vorbit, la Realitatea Plus, despre iarna care se apropie.

Chiar dacă, în această perioadă, temperaturile sunt mai mari decât ar fi normal, asta nu înseamnă că iarna nu se apropie cu pași mari.

Vremea va fi frumoasă în luna noiembrie, iar începutul lunii decembrie poate aduce temperaturi… tomnatice. Iarna își va intra, cu adevărat, în drepturi ”din ianuarie încolo”, precizează Florinela Georgescu.

„Noiembrie este posibil să se încheie cu temperaturi uşor peste normal şi chiar primele zile ale lunii decembrie să arate aşa. O iarnă în adevăratul sens al cuvântului vom avea, ca şi în anii trecuţi, din ianuarie încolo”, a declarat, la Realitatea Plus, în emisiunea „Săptămâna de vreme”, Florinela Georgescu, director Meteorologie Operaţională ANM.

„Dinspre centrele care fac estimări sezoniere, o imagine, la nivelul Europei, pentru iarna care urmează, ar arăta, pentru partea central-sudică, influenţa Mării Mediterane, în sensul că par a fi mai multe precipitaţii şi temperaturi mai blânde, un regim termic mai blând, dar şi posibilitatea extinderii dinspre Câmpia Rusă a maselor de aer mai rece spre partea de S-E a Europei. Iar noi suntem fix între ele. Când am văzut această prognoză, am zis că e undeva pe medie. Aşa arată o iarnă normală în România”, a explicat Florinela Georgescu.

Pe măsură ce ne apropiem de luna decembrie, temperaturile vor atinge normalul perioadei.

„Normalul temperaturilor va însemna ca noaptea să avem şi temperaturi negative, în luna decembrie să apară şi temperaturi sub -10 grade, apar şi primele episoare de ger, şi categoric în zonele montane, la orice episod de răcire a vremii, trebuie să ne aşteptăm ca precipitaţiile să fie şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare”, a mai spus directorul Meteorologie Operaţională ANM, Florinela Georgescu.