Alerta este valabilă până la Paști.

Jumătatea nordică a Oceanului Atlantic estestiri împărțită în două.

Partea de nord este mai rece decât media, Acest fenomen apare după perioade cu ciclogeneză intensă, așa cum a fost perioada iernii. Temperatura mai scăzută a apei favorizează apariția condițiilor anticiclonale în zona Marii Britanii.

Acestea ar fi de ajutor pentru vremea din regiunea noastră, dacă temperatura Marii Mediterane ar fi ceva mai crescută decât este acum.

Partea de sud este mai caldă decât media, în urma blocajului din timpul iernii. Din păcate, și această situație ne-ar ajuta, însă acest ajutor depinde de regimul de presiune din Marea Mediterană.

În prima hartă (distribuită de cei de la Severe Weather), temperatura apei în zona Mării Mediterane apare în apropierea mediei datorită comparării cu valori de temperatura mai recente (1982-2010).

În cazul în care folosim o medie mai veche (1971-2000), adăugată în imaginea nr 2, putem observă temperatura scăzută a apei și în zona Mării Mediterane.

Astfel considerăm că distribuția temperaturilor va încuraja o circulație care, din păcate, nu ne ajută în ceea ce privește precipitațiile. Direcția favorizată de circulație pentru anticiclonii mobili va fi între zona Islandei și Marea Mediterană, în timp ce în cazul centrilor barici de joasă presiune, tendința va fi de a circula dinspre partea sudică a Oceanului Nord-Atlantic, înspre Scandinavia.

Care vor fi efectele asupra țării noastre?

În perioada următoare, ne așteptăm la o perioada secetoasă, care va ține cel puțîn până la Paști. Efectul acesteia asupra agriculturii va fi unul foarte puternic, în condițiile în care, în jumătatea de Est a României, seceta este deja extremă.

Din păcate, veștile rele nu se opresc aici. Circulația anticiclonilor mobili înspre Sud-Estul Europei va aduce un interval cu nopți reci (11-12 Aprilie), în care temperatura nopții se va apropia de 0 grade Celsius, urmată de o coborâre de aer polar (14-15 Aprilie). Acestea vor pune probleme prin alternanța cald/rece, putând cauza probleme de sănătate”, au explicat specialiștii.