Anghel Saligny nu era școlar conștiincios, dar a devenit un geniu
- Florian Olteanu
- 8 martie 2025, 15:12

Anghel Saligny nu era școlar conștiincios dar a devenit un geniu. Cel puțin până la plecarea la studiile liceale și universitare, marele inginer nu a atras atenția ca performer la studii.
Evenimentul Istoric prezintă întotdeauna istoria unor personalități de geniu ale României. Numărul 84, cel mai recent număr oferă un articol special dedicat unor povești mai puțin cunoscute din viața inginerului de geniu Anghel Saligny. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.
Anghel Saligny - elevul cu note slabe
Inginerul Anghel Saligny este legenda ingineriei românești. De numele său se leagă construcții legendare precum Podul Carol I de la Cernavodă și ansamblul de silozuri, tunelul urban feroviar de la Constanța.
Părinții săi primind cetățenia română, Anghel Saligny, fratele său mai mare Alfons și sora sa mai mică Sofia au primit cetățenia română. La naștere, a primit numele de botez Leon Anghelus de Saligny.
Dar oare cum învăța micul Anghel? Documentele de arhivă arată că la Focșani nu a avut note bune. Fiind educat de un francez, tatăl său, Anghel avea în al patrulea an de liceu la Focșani (1868-1869) note mici la Limba Franceză. Vorbim de 7 și 8 și puține note de 10. La Matematică, primise numeroase note de 5 și 6! Ori, această disciplină era fundamentală pentru un inginer așa cum va ajunge să fie peste câțiva ani.
Anghel Saligny a excelat la Berlin
La Berlin, ca și la Potsdam, accentul cădea pe o educație specializată, pragmatică. Acolo, tânărul Anghel Saligny a fost unul dintre cei mai buni studenți. Asta în condițiile în care, construcția podurilor era predată de profesorul Schwedler, sistemele de construcții hidraulice erau predate de către profesorul Franzius. Profesorul Mehrtens preda construcțiile feroviare, un domeniu considerat în avânt atât în Europa cât și peste Ocean.
Un coleg a rămas surprins că el a revoluționat ingineria românească
Un fost coleg al său de școală a rămas surprins să audă că în România, marile construcții precum Podul de la Cernavodă, silozurile de la Constanța, linia ferată Ploiești-Predeal au fost realizate chiar de Anghel Saligny.
Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare. Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!