Partidul Social-Democrat (SPD) a scăzut vineri la un nou nivel record în sondajele de opinie pe fondul şovăielilor dacă se să alăture sau nu noului guvern de coaliţie cu blocul conservator al Angelei Merkel, relatează Agerpres.

 

Cu câteva zile înainte ca cei aproape 464.000 membri ai partidului să înceapă să voteze dacă acceptă acordul de coaliţie, un sondaj Infratest Dimap pentru televiziunea publică ARD relevă că numai 16% dintre alegători ar opta pentru SPD dacă s-ar desfăşura acum alegeri.

 

Rezultatele publicate vineri arată o scădere de 2 puncte procentuale de la începutul lunii ianuarie.

 

Procentajul partidului este în cădere liberă de la 20,5%, rezultatul obţinut în alegerile naţionale din septembrie, cel mai prost rezultat din 1949.

 

Astfel, formaţiunea de centru-stânga se situează acum chiar în faţa partidului eurosceptic şi anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), care a obţinut 15% în noul sondaj, înregistrând o creştere de un punct faţă de alegerile din toamnă.

 

Creştin-democraţii (CDU) cancelarului Angela Merkel şi ramura lor bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU) au înregistrat un procent de 33% în sondaj, acelaşi ca la alegeri. Partidul de stânga (Die Linke) a avut un scor neschimbat de 11%; Partidul Liber Democrat (FDP) a scăzut cu un punct, la 9%, în timp ce Verzii au câştigat două puncte, ajungând la 13%.