Evenimentul Zilei > International > Angela Merkel și Charlie Hebdo denunță islamofobia
Angela Merkel și Charlie Hebdo denunță islamofobia

Angela Merkel și Charlie Hebdo denunță islamofobia

Șefa executivului german a ieșit aseară în stradă pentru a condamna marșurile anti-islam din Germania. Peste graniță, caricaturiștii francezi au ironizat demonstrațiile de la Dresda.

Cancelarul german Angela Merkel a denunțat în termeni fermi, aseară, mișcarea islamofobă organizată în jurul grupului PEGIDA – Europeni Patrioți Împotriva Islamizării Occidentului. După aproape o săptămână de la atacurile teroriste din Paris, Merkel s-a alăturat, la Berlin, unei manifestații a organizațiilor musulmane, în replică la demonstrațiile anti- islam care atrag, de la săptămână la săptămână, tot mai mulți adepți: de la 500 de persoane participante la primul marş, pe 20 octombrie, a trecut de 10.000 la începutul lui decembrie, 18.000 de persoane pe 6 ianuarie și 25.000 luni, un număr record.

Fenomen european?

„Islamul este parte integrantă a Germaniei iar eu sunt cancelarul tuturor germanilor”, a declarat Merkel, după ce inițial denunțase marșuri ale „urii și prejudecății”. „Germania vrea o coexistență pașnică a musulmanilor cu persoane de altă religie”, a adăugat ea ieri. Prezența ei la manifestația de aseară, alături de majoritatea membrilor guvernului, a fost un mesaj ferm că politicienii germani nu tolerează fe nomenul populist care, potrivit sondajelor, este susținut de unul din opt germani. Mai îngrijorătoare sunt însă rezultatele unui alt studiu sociologic, potrivit căruia circa 57 la sută dintre germani consideră islamul drept o amenințare.

PEGIDA susține că este deja o mișcare pan-europeană, răspândită în 18 țări, pe lângă grupurile afiliate din peste 30 de orașe germane. În Elveția și Norvegia au apărut mișcări similare, mai multe marșuri împotriva islamizării celor două țări urmând să aibă loc în săptămânile ce urmează. Însă, așa cum s-a întâmplat și până acum, orice demonstrație a n t i – i s l a m este însoțită de o contramanifestație, ultima atrăgând pe străzile orașelor germane peste 70.000 de persoane.

Luni seară, la Dresda, unde în octombrie a luat naștere mișcarea anti-islam, un oraș în care, culmea, doar doi la sută din populație sunt străini, liderii PEGIDA au sfidat apelurile autorităților de a anula manifestația. „Suntem neglijați de politicienii noștri care ne pun pe același palier cu militanții extremiști”, s-a plâns unul dintre liderii mișcării.

Dezgust la Charlie Hebdo

Marșul, a susținut el, a fost organizat în semn de solidaritate cu jurnaliștii de la Charlie Hebdo. În Franța însă, caricaturiștii de la Charlie Hebdo au ironizat „solidaritatea” islamofobilor germani (vezi caricatura). „Suntem dez gustați că extrema dreaptă vrea să se folosească de moartea colegilor noștri pentru propriul său interes”, au reacționat aceștia. O altă caricatură realizată de jurnaliștii francezi prezintă PEGIDA sub forma unei hiene care poftește la cadavrele din redacția ziarului, după atacul islamiștilor de miercurea trecută.

Caricaturile care apar în noul număr Charlie Hebdo

EVZ vă prezintă caricaturile care vor apărea în ediţia de astăzi a săptămânalului Charlie Hebdo, primul număr după atacurile de miercurea trecută, cu un tiraj anunţat de trei milioane de exemplare. Spiritul ziarului este să te facă să râzi. Ca și alte numere, cel de astăzi, va respecta cele două teme care au consacrat săptămânalul, politica și religia. Jurnaliştii, care au mai rămas în viaţă, din redacţia decimată de terorişti, au fost găzduiţi în redacţia ziarului Liberation şi au stabilit sumarul luni seara.

Aşa cum s-a anunțat, numărul de astăzi va avea doar opt pagini, va fi tipărit în trei milioane de exemplare și tradus în 16 limbi. Dacă până în prezent Charlie Hebdo vindea 4000 de exemplare în străinătate, în prezent cererea vine din 25 de țări și însumează peste 300.000 de exemplare. (Horia Tabacu)