Politicienii germani nu au întârziat să lege atentatul de la Berlin de politica frontierelor deschise a Angelei Merkel, care a permis ca numeroși musulmani radicali să pătrundă în Germania.

Președinta formațiunii Alternativa pentru Germania (AfD), Frauke Petry, susține că țara nu mai este sigură și că „islamismul radical a lovit Germania în inimă”.

Într-un interviu acordat cotidianului britanic The Telegraph, după atacul de la Berlin, Petry afirmă:

„Este o zi groaznică, însă nu este un eveniment neașteptat, date fiind avertismentele autorităților, inclusiv despre faptul că se pregătea un atac la Berlin. Nu mai putem să negăm că există o legătură între politica față de imigranți a lui Merkel și aceste atacuri, decât dacă vrem să pregătim terenul pentru mai multe astfel de atacuri.”

Partidul eurosceptic condus de Frauke Petry (41 de ani) a înregistrat un succes important în alegerile locale iar sondajele îl dau într-o permanență creștere, în vreme ce Angela Merkel tocmai și-a anunțat intenția de a candida pentru al patrulea mandat de cancelar, în alegerile generale din 2017.

Petry afirmă:

„Oamenilor le place să creadă că totul este în regulă, pentru a se convinge siguri că aceasta este realitatea. Dar e limpede că nu este așa. Un sondaj recent arată că 80% dintre germani nu sunt de acord cu politica imigrațională a dnei Merkel, chiar dacă nu se află în stradă, pentru a demonstra. Oamenii normali văd aceste incidente și se tem că se apropie tot mai mult de casele lor.”

Tensiunile sociale au escaladat în Germania, după agresiunile înregistrate în noaptea Anului Nou, iar rapoartele poliției arată o permanentă creștere a numărului de astfel de infracțiuni săvârșite de imigranți.

Frauke Petry susține că interdicția de către guvernul Merkel a portului vlălului islamic și planul de a expulza o sută de mii de solicitanți de azil anul viitor sunt consecințele creșterii popularității AfD.

Petry spune:

„Aceste măsuri au fost luate brusc de CDU (creștin-democrați) și de SPD (social-democrați) datorită nouă, chiar dacă ei nu recunosc. Dar acestea sunt rezultatele notabile ale AfD. Partidul nostru schimbă fața Germaniei.”

Lidera AfD susține că în partidul lui Merkel se vorbește deja de înlocuirea ei:

„Merkel este terminată iar cei mai tineri, ca ministrul adjunct de Finanțe, Jens Spahn, chiar declară că perioada ei este pe sfârșite. Problema este că toată lumea în CDU știe asta, dar mai știe și că nu au alternativă. Cel mai rău lucru imaginabil ar fi încă patru ani cu Merkel, ceea ce înseamnă încă patru ani fără a face nimic pentru a rezolva problema.”

În primele sale declarații după atacul de la război, Merkel le-a cerut germanilor să nu se lase copleșiți de frică și că țara trebuie să găsească tăria de a continua să trăiască „liberi, împreună și deschis”.

Însă a dat de înțeles că ar fi destul de incomod pentru ea și alți lideri care au deschis frontierele, dacă teroristul ar fi sosit odată cu valul de imigranți:

„Știu că ar fi foarte greu pentru noi dacă se va confirma că persoana care a comis acest act ar fi cineva care a cerut protecție și azil în Germani.”