Evenimentul Zilei > International > Angela Merkel CRITICĂ sancțiunile aplicate RUSIEI de către SUA
Angela Merkel CRITICĂ sancțiunile aplicate RUSIEI de către SUA

Angela Merkel CRITICĂ sancțiunile aplicate RUSIEI de către SUA

Cancelarul german Angela Merkel a criticat vineri noile sancţiuni americane împotriva Rusiei votate joi de Senatul american, şefa guvernului de la Berlin invocând faptul că acestea vor dăuna afacerilor.

Sancţiunile votate de Senatul de la Washington vizează unele proiecte energetice ruseşti, inclusiv controversatul gazoduct Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică. 

Purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Seibert, a declarat vineri că Angela Merkel împărtăşeşte temerile exprimate anterior într-o declaraţie comună de ministrul ei de externe, Sigmar Gabriel, împreună cu omologul austriac al acestuia, Christian Kern, care au protestat împotriva noilor sancţiuni americane, ei subliniind că „aprovizionarea cu energie a Europei este o problemă a Europei, nu a SUA”, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Este „straniu” ca sancţiunile menite să pedepsească Rusia pentru imixtiunea în alegerile americane să penalizeze şi companiile europene, a indicat Seibert. 'Acest lucru nu trebuie să se întâmple (…) În general, noi respingem sancţiunile care au efecte extrateritoriale, adică acelea care au impact asupra unor state terţe”, a completat el. 

Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menţionat în declaraţia sa prin care a protestat împotriva acestor sancţiuni că ele pot afecta şi alte state. 

Proiectul gazoductului Nord Stream 2, care divizează europenii, are ca obiectiv dublarea până la finalul lui 2019 a capacităţilor gazoductului Nord Stream 1 şi furnizarea unei cantităţi sporite de gaz rusesc direct în Germania, via Marea Baltică, ocolind aşadar Ucraina

Apărat de guvernul de la Berlin, Nord Stream 2 este criticat dur de mai multe ţări din estul Europei, în frunte cu Polonia, care susţin că prin acest proiect se va spori dependenţa energetică a Uniunii Europene faţă de Rusia, într-un context de tensiuni geopolitice între UE şi Moscova după începerea conflictului din estul Ucrainei, în 2014.