Evenimentul Zilei > Social > Anchetă în urma incendiului de la Constanța. Ce măsuri a promis ministrul de Interne
Anchetă în urma incendiului de la Constanța. Ce măsuri a promis ministrul de Interne

Anchetă în urma incendiului de la Constanța. Ce măsuri a promis ministrul de Interne

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reacționat după incidentul de la Constanța, în care o femeie a murit după ce s-a aruncat de la balcon pentru a scăpa de incendiul care izbucnise la ea în casă.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reacționat după incidentul de la Constanța, în care o femeie a murit după ce s-a aruncat de la balcon pentru a scăpa de incendiul care izbucnise la ea în casă.

Acesta a declarat că este inadmibil  ca Inspectoratele pentru Situații de Urgență să nu aibă în dotare echipamentele necesare pentru situații de urgență.

Tot Lucian Bode a spus că are în vedere pentru anul 2021 cumpărarea de saltele pneumatice pentru fiecare județ în parte.

În urma cercetărilor s-a dovedic că doar patru județe beneficiază de saltele pneumatice în prezent.

Ce a declarat Lucian Bode

„Din punctul meu de vedere, este inadmisibil ca inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie dotate cu o astfel de pernă pneumatică. Astăzi i-am chemat pe cei de la DSU să-mi prezinte o evaluare ce ar însemna să achiziţionăm un astfel de ecxhipament pentru fiecare inspectorat judeţean. Costurile sunt foarte mici, vorbim de aproximativ 40.000 de euro per bucată. Sunt doar patru la nivel naţional”, a afirmat Bode.

„Vom cumpăra în fiecare județ. Este puțin important ce spun acum cei de la ISU Dobrogea, e important ce vor spune în fața achetatorilor, pentru că așa cum știți s-a deschis o anchetă penală. Trebuie să comunice cum au procedat. Persoana era salvată, ieșise pe hol, dar s-a întors după un laptop”, a declarat Ministrul de Interne.

Când vor fi luate măsurile necesare

„Măsurile punctuale le voi lua imediat ce primesc rezultatele anchetei. Mi se pare anormal ca în 2021 ISU să nu aibă echipamente. Sper ca în acest an să intre în dotarea ISJ, avem posib să le achiziționăm din fonduri europene”, a mai spus Lucian Bode.

Anchetă penală în urma incendiului de la Constanța

Procurorii militari s-au sesizat din oficiu și anchetează intervențiapompierilor ISU Constanța de la incendiul în care o femeie a murit, după ce a căzut de la etajul 6 unde locuia, după ce apartamentul său a fost cuprins de flăcări.

Investigația vizează în principal cum a fost organizată intervenția, cum a decurs orele exacte la care au fost solicitate și trimise echipajele, dar și când au ajuns la fața locului. În paralel se desfășoară o a doua investigație penală, pentru distrugere și ucidere din culpă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Cristian Amarandei, șeful ISU Dobrogea, a spus miercuri că din ancheta pe care o realizează vrea să arate unde s-au produs „acele disfuncționalități care au condus la producerea unor neînțelegeri în ce privește modul cum au ajuns la locul intervenției forțele alocate”.

El a precizat că „s-au strecurat niște erori cu privire la timpul în care a ajuns autoscara la locul intervenției”.

„Din datele ulterioare s-a constat că această autospecială a ajuns la 9:41, nu cum s-a declarat inițial la 9:27”, a declarat Cristian Amarandei.

Cristian Amarandei a spus că, pe baza înregistrărilor, autoscara a plecat de la Detașamentul de Pompieri Palas la ora 9:30, iar la 9:39 a trecut prin fața inspectoratului.

IGSU transmitea ieri că ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09:25, iar autoscara a ajuns două minute mai târziu.