Michael Flynn, oficial pe probleme de apărare în timpul lui Barack Obama, dar aflat alături de Donald Trump în timpul campaniei electorale de anul trecut, cooperează acum cu autoritățile în ancheta consilierului special Robert Mueller, pe tema unei coordonări secrete între campania electorală a lui Trump și Moscova.

Discuții cu diplomatul rus

Înțelegerea la care a ajuns Flynn cu anchetatorii federali vine la o lună după ce Mueller a vorbit despre acuzațiile ce li se aduc unor foști oficiali din campania președintelui american, Paul Manafort și Robert Gates, și unui consilier cu rol mai puțin important, George Papadopoulos, care a pledat „vinovat”, recunoscând că i-a mințit pe agenții FBI.

Faptul că Michael Flynn colaborează cu FBI-ul poate însemna că ancheta se apropie tot mai mult de Casa Albă, comentează presa americană. Flynn a fost consilier pentru securitate națională doar 24 de zile, înainte de a fi forțat să demisioneze, după ce au apărut în spațiul public informații că a discutat despre sancțiuni cu ambasadorul rus în SUA, Sergey Kislyak, în perioada de tranziție la Casa Albă, deși i-a spus vicepreședintelui Michael Pence că nu a discutat.

Minciuni pentru FBI

Flynn a jucat un rol important în campania lui Trump, de consilier pe politică externă, și a susținut un discurs memorabil la Convenția Națională Republicană, în care a cerut ca Hillary Clinton să fie „închisă”.

Flynn le-a ascuns agenților FBI, pe când era consilier, că a discutat cu Kislyak, în decembrie 2016, și că le-a cerut rușilor să se abțină de la „escaladarea situației”, ca răspuns la sancțiunile impuse de Obama Moscovei în aceeași zi. „Noua situație este dificilă pentru Casa Albă, care nu mai poate susține că nu are legătură cu dezvăluirile. „Este un coșmar pentru Donald Trump”, a spus judecătorul Andrew Napolitano la postul de televiziune Fox News.

Conform documentelor, Flynn și un membru important al echipei lui Trump au vorbit despre problema sancțiunilor aplicate Rusiei. 

Se pare că Flynn l-a contactat pe oficialul respectiv, care se afla la resortul de golf Mar-a-Lago al lui Trump, în Palm Beach, în 29 decembrie, pentru a întreba dacă să discute sau nu cu ambsadorul rus despre sancțiunile SUA impuse Rusiei. Presa speculează că oficialul respectiv ar fi chiar ginerele președintelui, Jared Kushner, actual consilier la Casa Albă.

Acord legal

Flynn se pare că a făcut o înțelegere avantajoasă cu anchetatorii, pentru a primi o pedeapsă mai lejeră. El este anchetat și pentru că nu a dezvăluit sume de bani primite de la anumite entități rusești sau turcești, cu încălcarea Actului de Înregistrare a Agenților Străini. Firma de consultanță a lui Flynn a primit 530.000 de dolari în timpul campaniei, pentru activități în folosul guvernului turc. Vineri, Michael Flynn a pledat „vinovat” pentru declarații false către FBI, ceea ce înseamnă o pedeapsă de maximum cinci ani de închisoare. Conform înțelegerii negociate, el a urma să fie condamnat la maximum șase luni de închisoare și o amendă de 9.500 de dolari. Informațiile sale sunt considerate foarte valoroase de către anchetatori, se pare, având în vedere acordul încheiat.