Analiză gratuită pentru diabetici

Analiză gratuită pentru diabetici

Cei 600 de mii de români care suferă de diabet îşi pot face în această lună o investigaţie esenţială pentru evoluţia bolii.

Toţi bolnavii de diabet pot beneficia până la sfârşitul anului de efectuarea unei analize numită hemoglobina glicozilată, care permite evaluarea mult mai bună a evoluţiei bolii. Investigaţia poate fi făcută doar până în data de 24 decembire 2007. Asta pentru că banii necesari provin din fondurile alocate prin programul de diabet în acest an şi nu pot folosiţi în anul viitor, conform legii bugetului.

Ministrul Eugen Nicolăescu susţine că fondurile disponibile pentru aceste analize s-au obţinut din economii făcute la programul naţional de diabet. Peste 600 de mii de bolnavi cu diabet de tip 1 şi 2 sunt înregistraţi în toată ţara, numărul real al bolnavilor fiind aproape dublu, conform estimărilor făcute de diabetologi.

Până în data de 24 decembrie 2007, toţi bolnavii de diabet, aflaţi în evidenţa şi monitorizarea medicilor, pot beneficia gratuit de efectuarea hemoglobinei glicozilate.

„Această analiză indică media tuturor glicemiilor din ultimele două luni şi gradul de echilibru al pacientului pe termen lung. Niciun ghid de practică nu poate fi operaţional fără ca pacienţilor luaţi în evidenţă cu diabet să li se facă o astfel de analiză“, explică profesorul Constantin Ionescu Târgovişte, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu“ din Capitală. Pacienţii trec mai întâi pe la medic Pentru a primi recomandarea de a efectua analiza respectivă, bolnavii de diabet trebuie să se adreseze medicului în evidenţa căruia se află (diabetologului, cu competenţa în diabet, nutriţie şi alte boli metabolice, sau medicului de familie). „Cu recomandarea primită de la medic, pacienţii vor merge la unul din laboratoarele aflate în relaţie contractuală cu casa judeţeană de asigură ri de sănătate“, explică directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Bucureşti, Adrian Neacşu.

Laboratoarele respective vor transmite medicilor diabetologi, respectiv celor de familie, rezultatele analizelor, iar doctorii le vor înregistra în evidenţele proprii.

„Ideea de a se face pentru toţi bolnavii analiza este foarte bună. Fonduri pentru această analiză s-au mai dat, însă banii nu au fost folosiţi întodeauna pentru asta. Peste tot în lume, cei cu diabet de tip 1 trebuie să facă analiza de două ori pe an şi o dată pe an (cei cu diabet de tip 2)“, afirmă profesorul Constantin Ionescu Târgovişte.

Este însă foarte important ca laboratoarele care fac această analiză să dispună de o tehnică recunoscută. Nu toate metodele de analiză sunt bune „Nu toate metodele de investigare sunt foarte bune, unele sunt grosiere şi dau informaţii relative. Medoda de referinţă care se foloseşte şi în institutul nostru şi este recomandă şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este HPLC. Recomand pacienţilor să se intereseze înainte de a se adresa unui laborator dacă folosesc această metodă“, mai spune profesorul Constantin Ionescu Târgovişte.

Ne puteți urmări și pe Google News