În mandatul lui Victor Ponta, se observă că numărul de salariați a rămas relativ constant, de circa 4,4 de milioane. „De regulă vara crește numărul salariaților întrucât vara e luna concediilor, iar cei de pe litoral știu bine asta. Se deschid hotelurile, magazinele, terasele samd. În plus, mai trebuie ținut cont de un lucru. În statistici fiecare contract nou de muncă este considerat o nouă angajare, dar în viața reală lucrurile sunt puțin mai complicate”, scroe Popa.

În timpul mandatului lui Călin popescu Tăriceanu, numărul a angajați a crescut de la 4,46 de milioane la circa 5 milioane, în timp ce în mandatul premierului Emil Boc, s-a observat o scădere a numărului de salariați de la 5 la 4,34 de milioane. 

„Se știe ce măsuri de restructurare a luat Boc (sau Băsescu, că încă nu mi-e clar cine le-a gândit). Sectorul privat le-a suportat mai intens, deși e clar că și bugetarii au avut de strâns cureaua. Tendința e clară. Aici, criza economică și-a spus cuvântul. Dacă mă întrebați pe mine, numărul salariaților putea scădea cel puțin cu o pantă mai puțin abruptă dacă se luau și alte măsuri (reducerea timpului de lucru la 6 ore de pildă)”, scrie Dan Popa. 

Înaintea lui Tăriceanu premier a fost Adrian Năstase, în timpul căruia numărul de salariați s-a menținut constant, la circa 4,4 milioane. 

În perioada precedentă, când premier a fost Mugur Isărescu, numărul a scăzut de la circa 4,45 de milioane la circa 4,37 de milioane.