Cauza creșterii leului pare să fi fost decizia prestigioasei companii de rating Standard&Poor’s de a oferi României un calificativ din clasa recomandată investițiilor.

Odată cu îmbunătățirea calificativului, au apărut investitori mari care au făcut plasamente în titlurile de stat locale. Pentru a cumpăra titlurile au avut nevoie de lei, ceea ce a condus la aprecierea mondei.

„Desigur, agenția a luat decizia săptămâna trecută, dar investitorii nu se hotărăsc să facă plasamentele atât de repede. De regulă sunt decizii strategice, care se iau în boardurile companiilor”, a comentat pentru EVZ un trader din piață. Cererea mare de titluri la cea mai recentă emisiune organizată de Finanțe este o dovadă că bondurile românești au devenit atractive. „Emisiunea pe 6 ani a fost de 500 de milioane de lei, iar cererea a fost de 1,2 miliarde de lei”, spune traderul.

Există potențial de creștere

Potrivit acestuia, leul s-ar putea aprecia în continuare, dar este de așteptat ca Banca Națională să nu îl lase să crească prea mult. „Guvernatorul Mugur Isărescu spunea recent că leul este oricum prea apreciat în momentul de față, așa că nu mă aștept să lase cursul să coboare sub 4,4 lei”, spune traderul.