Evenimentul Zilei > Economie > Amplă CAMPANIE DE SPIONAJ la cel mai înalt nivel. Toate INSTITUȚIILE GUVERNAMENTALE sunt vizate
Amplă CAMPANIE DE SPIONAJ la cel mai înalt nivel. Toate INSTITUȚIILE GUVERNAMENTALE sunt vizate

Amplă CAMPANIE DE SPIONAJ la cel mai înalt nivel. Toate INSTITUȚIILE GUVERNAMENTALE sunt vizate

Specialiştii în securitate cibernetică au identificat, recent, prima ameninţare destinată spionajului instituţiilor guvernamentale şi companiilor, creată cu instrumente disponibile la liber pe internet, potrivit Bitdefender.

”Ameninţarea, denumită Netrepser, foloseşte mecanisme avansate de phishing (tehnici de înşelăciuni informatice) şi are misiunea principală să colecteze informaţii pe care să le sustragă în mod sistematic, ceea ce demonstrează că atacul ar face parte dintr-o amplă campanie de spionaj. Netrepser nu a vizat mase, ci a afectat un număr limitat de terminale aparţinând unor adrese IP marcate ca ţinte sensibile, majoritatea victimelor fiind agenţii sau instituţii guvernamentale”, se menţionează într-un comunicat de presă al companiei, transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, Netrepser apelează la diverse metode pentru a sustrage informaţii, de la interceptarea tastelor până la furtul de parole şi de cookie-uri (informatii salvate local de un calculator la navigarea în Internet), fiind mascată într-un set de aplicaţii legitime, dar controversate, furnizate de compania NirSoft.

”Aplicaţiile NirSoft sunt folosite de regulă pentru recuperarea parolelor şi pentru monitorizarea traficului din reţea, folosind o interfaţă în linie de comandă care poate rula chiar şi pe ascuns. De mult timp însă, companiile de securitate informatică au avertizat că instrumentele dezvoltate de NirSoft reprezintă potenţiale riscuri de securitate şi pot fi modificate cu uşurinţă pentru a dezvolta ameninţări informatice şi, deci, comite abuzuri. Chiar dacă Netrepser se foloseşte de tool-uri gratuite disponibile pe internet să ducă la bun sfârşit anumite sarcini, complexitatea atacurilor şi ţintele vizate arată că ameninţarea reprezintă mai mult decât o unealtă obişnuită. Deşi e-mailul reprezintă principalul vector prin care se infectează victimele, specialiştii Bitdefender nu exclud ca anumite versiuni ale atacurilor să folosească şi alte tehnici de infiltrare în infrastructurile victimelor”, explică experţii Bitdefender.

Bitdefender este o companie de securitate informatică de nivel global, înfiinţată în anul 2001, care protejează împotriva ameninţărilor cibernetice complexe 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de ţări.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: