Potrivit procurorului francez Rémy Heitz, printre capetele de acuzare sunt omicidul involuntar, lipsă de asistenţă faţă de persoane aflate în pericol sau chiar punerea în pericol a unor vieţi omeneşti.

De asemenea, Rémy Heitz a spus că este vorba de o anchetă naţională avînd ca obiectiv detectarea unor eventuale infrancţiuni penale comise de factorii de decizie naţionali în perioada combaterii epidmiei.

Această anchetă este un răspuns în urma depunerii a 80 de plîngeri din partea unor organizaţii şi persoane particulare. De notat însă că ancheta procurorilor nu-i vizează pe şeful statului şi nici pe membrii guvernului, care răspund doar în faţa Curţii de justiţie a Republicii Franceze.

Pe măsură ce se profilează ieşirea din criza sanitară se accentuează și lupta politică. Executivul şi-a anunţat intenţia de a crea o comisie destinată să examineze în mod „independent şi colegial” gestiunea crizei. Ceea ce îi face pe unii lideri ai opoziţiei, care critică vehement executivul, să-i reproşeze că vrea să se auto-amnistieze. Alte comisii de anchetă au fost deja create de Adunarea naţională şi de Senat.

În acest context, în următoarele șase luni, în Franța vor fi analizate toate deciziile luate de executiv dar şi de autorităţile locale pentru desemnarea unor vinovăţii, chiar dacă nu se va ajunge probabil la sancţiuni decît morale şi poate administrative „pe ici pe colo”.

Potrivit unor sondaje realizate cu scopul de a evidenția părerea francezilor despre gestionarea crizei sanitare, aceștia nu sunt mulțumiți de modul în care a acţionat guvernul, iar la nivel mondial, în contextul altor statistici, francezii sunt consideraţi ca fiind printre cei mai nemulţumiţi oameni de pe planetă, potrivit rfi.ri